Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας - Χριστοδούλου, Ραφαέλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας ανά το παγκόσμιο και ειδικότερα στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας. Υλικό και μέθοδος: Το αποτέλεσαν τα ερευνητικά άρθρα που εντοπίστηκαν σε βάσεις δεδομένων CINAHL, EMBASE, GOOGLE SCHOLAR, MEDLINE, PUBMED και ΙΑΤΡΟΤΕΚ. Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 πλήρη άρθρα από το 2004-2013. Αποτελέσματα: Η ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας είναι η διατροφή (κατανάλωση μη υγιεινών τροφών), η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, η έλλειψη άσκησης, οι παχύσαρκοι γονείς/γονιός, ο τρόπος ζωής, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι λανθασμένες απόψεις των γονιών για το βάρος του παιδιού τους, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες άνω των 40 ετών, το αυξημένο βάρος γέννησης, το κάπνισμα κατά την κύηση, οι λιγότερες ώρες ύπνου, η ηλικία, η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και η χαμηλή έκταση πράσινου/ζώνες αναψυχής. Συμπεράσματα: Η παιδική παχυσαρκία είναι γεγονός σε αυξημένα επίπεδα. Κατά συνέπεια η μείωση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια πρόκληση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των νοσηλευτών. Ειδικότερα, καίριας σημασίας είναι η εφαρμογή μακροχρόνιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των παραγόντων παιδικής παχυσαρκίας οι οποίοι είναι αναστρέψιμοι, όπως είναι η διατροφή, η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η έλλειψη άσκησης
Keywords: Παιδική παχυσαρκία; Νοσηλευτής; Δημόσια υγεία