Μελέτη λογισμικών για ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων: η περίπτωση του Wyscout - Μιχαήλ, Ξενής (My University, 2023)
Στην παρούσα εργασία η θεματική περιοχή αφορά την χρήση της τεχνολογίας και ειδικότερα των στατιστικών στοιχείων στον ομαδικό αθλητισμό. Τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό έχει αναπτυχθεί αισθητά η τεχνολογία, ενώ χρησιμοποιούνται πιο πολλές εφαρμογές στο χώρο αυτό. Πριν από δέκα χρόνια εμφανίστηκαν οι πρώτες τακτικές εμφανίσεις αυτοματοποιημένης ανάλυσης αγώνων ποδοσφαίρου. Στον ομαδικό αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο, η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε νέες μεθόδους αξιολόγησης των προτύπων κίνησης στο ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου πολλαπλών καμερών. H μεθοδολογία αφορά την παρατήρηση της αθλητικής αρθρογραφίας, σε ηλεκτρονικό τύπο και στην τηλεόραση. Με αυτό το τρόπο γίνεται εφικτό να παρατηρηθεί, ποιοι ηλεκτρονικοί ιστότοποι και ποιες εκπομπές, χρησιμοποιούν όντως λογισμικό και ποιοι όχι. Στα αποτελέσματα υπάρχουν εφτά άρθρα από την ιστοσελίδα shootandgoal, οχτώ άρθρα από την ιστοσελίδα gazzetta, δέκα άρθρα από την ιστοσελίδα sport 24 και δέκα αναλύσεις από την εκπομπή post game της cablenet. Συμπερασματικά, και οι τέσσερις πλατφόρμες έχουν πολύ καλή ανάλυση για τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπορούν να εφαρμοστούν για τη μελέτη εργασίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν μάλλον μεγάλες διαφορές μεταξύ των συστημάτων που δημιουργεί η κάθε πλατφόρμα. Φαίνεται μέσα από τα ευρήματα ότι στην Ελλάδα ασχολούνται πιο πολύ με την ανάλυση των παιχνιδιών σε σχέση με την Κύπρο και υπάρχουν και πιο πολλά άτομα που δίνουν έμφαση σε αυτό τον τομέα.
Keywords: αθλητισμός; ανάλυση; λογισμικά; ιστοσελίδες; sports; analysis; software; website