Περιγραφή του παιδικού πληθυσμού περιστατικών λογοθεραπείας και η σύσχετιση τους με τους ιατρικούς παράγοντες - Χαραλαμπίδου, Ηράκλεια (My University, 2023)
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες λογοθεραπείας στην Κύπρο, αποτελούν κομμάτι το οποίο δεν έχει περιγραφεί και αναλυθεί, μέχρι σήμερα, άρα δεν υπάρχει μια εικόνα του προφίλ των ατόμων που χρήζουν λογοθεραπευτικών παρεμβάσεων. Η παρούσα έρευνα, περιγράφει τον παιδικό πληθυσμό περιστατικών λογοθεραπείας, της πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και συσχετίζει τα διάφορα χαρακτηριστικά των ατόμων με τους ιατρικούς παράγοντες. Στην έρευνα αναλύθηκε το προφίλ 211 παιδιών και η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω των φακέλων του κάθε περιστατικού. Τα ευρήματα αποκάλυψαν πως μεγαλύτερη ανάγκη για λογοθεραπεία είχαν τα αγόρια. Επιπλέον τα περισσότερα παιδιά ήταν ηλικίας κάτω των 6 ετών και η πιο συχνή λογοθεραπευτική διάγνωση ήταν το «speech and sound disorder – SSD (διαταραχές στους φθόγγους της ομιλίας)». Αναφορικά με τους ιατρικούς παράγοντες, τα περισσότερα παιδιά, δεν είχαν οποιαδήποτε ιατρική διάγνωση, ούτε κάποιο πρόβλημα με την ακοή τους. Η διάρκεια κύησης των περισσότερων παιδιών ήταν φυσιολογική και ο τύπος κύησης τους ήταν κανονικός. Οι συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν πως σημαντική σχέση εμφανίζεται ανάμεσα στην ηλικία, το φύλο, τη διάρκεια και τον τύπο κύησης, τα προβλήματα ακοής και την ιατρική διάγνωση με την ανάγκη για λογοθεραπεία. Επιπρόσθετα, η λογοθεραπευτική διάγνωση φάνηκε να έχει σημαντική σχέση με την ιατρική διάγνωση και την ηλικία και τέλος, η ηλικία φαίνεται να έχει στατιστικά σημαντική σχέση και με την ιατρική διάγνωση. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως αρκετοί παράγοντες σχετίζονται με την ανάγκη των ατόμων για λογοθεραπευτικές υπηρεσίες. Όμως χρειάζεται η περαιτέρω εμβάθυνση σε αυτό το θέμα, για την απόκτηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες λογοθεραπείας της Κύπρου, σε ένα μεγαλύτερο δείγμα.
Keywords: Λογοθεραπευτικές υπηρεσίες; παιδικός πληθυσμός; ιατρικοί παράγοντες; speech therapy services; caseload; child population; medical factors