Μητρικός θηλασμός σε σχέση με την ανατομική ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους - Παπαπέτρου, Μαρίνα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα βρέφη στην ανατομική ανάπτυξη του εγκεφάλου μέχρι και την περίοδο της εφηβείας. Σκοπός: Ο Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η διερεύνηση για τα οφέλη που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε πρόωρα βρέφη, νεογνά και σε μεταγενέστερη ηλικία των 6-11 χρονών. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση της βιβλιογραφία ήταν από τις βάσεις δεδομένων: PubMed, SCOPUS και Παντογνώστης. Με τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν breastfeeding and brain development, Breastfeeding and cognitive brain development, Breast milk lipids and infant brain development, Breast milk synthesis or nutrients AND infant brain development OR anatomic brain development and Breast milk proteins and brain development σε όλου τους πιθανούς συνδυασμούς. Τα κριτήρια ένταξης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατά την περίοδο 2016-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως ο μητρικός θηλασμός κατά την βρεφική και πρώιμη ηλικία είναι σημαντικός εφόσον βοηθά στην λειτουργία και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου όπου είναι σημαντικό για την σωστή και γρήγορη ανάπτυξη στην μετέπειτα ζωή του παιδιού. Συμπεράσματα: Ο θηλασμός είναι η προτιμότερη μέθοδος για τα βρέφη και αυτό συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Επίσης συνδέεται με την ανατομική ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς τα βρέφη τα οποία σιγά σιγά μεγαλώνουν διαφέρουν κατά πολύ σε λεκτικό επίπεδο άλλα και σε εκπαιδευτικό επίπεδο σε σχέση με παιδιά που έπαιρναν κάποιο άλλου είδους τροφής.
Keywords: Μητρικός θηλασμός; Ανάπτυξη εγκεφάλου; Breastfeeding; Brain development