Εργασιακή ικανοποίηση διευθυντικών στελεχών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λεμεσού - Βασιλείου, Μαρίνα (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων και των οργανισμών στις μέρες μας είναι κατά πόσο οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από τον εργασιακό τους χώρο και γενικότερα τι επηρεάζει την εργασιακή τους ικανοποίηση. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι,να κατανοήσουν την σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για την επιχείρηση και κατ΄επέκταση την ανάγκη για την βελτίωση του. Η απόδοση του εργαζομένου έχει αποτέλεσμα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης όπου συνδέεται άριστα με την εργασιακή ικανοποίηση. Η παρούσα μελέτη βασίζεται στην ανάλυση συνεντεύξεων από διευθυντικά στελέχη 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων στην Λεμεσό με θέμα την εργασιακή τους ικανοποίηση. Τα ξενοδοχεία είναι: Amathus Beach, Four Seasons, H.H Grand Resort Limassol, Le Meridien Limassol Spa & Resort, Louis Apollonia Beach, St.Raphael, Atlantica Bay, Atlantica Miaramare Beach, Curium Palace, Grown Plaza. Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως στόχο να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή ικανοποίηση των διευθυντών στα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Παράλληλοι στόχοι είναι να εξετάσει μια σειρά από άλλες μεταβλητές ελέγχου όπως ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, γνώσεις Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, έτη προϋπηρεσίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Βάση των πιο πάνω μεταβλητών θα διερευνηθούν και ενδεχόμενα διαφοροποίησης ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή ικανοποίηση αλλά και ως προς την ίδια την εργασιακή ικανοποίηση. Μέσα από τα κεφάλαια της έρευνας που περιλαμβάνουν την βιβλιογραφική ανασκόπηση και την συλλογή πρωτογενών στοιχείων για την ανάλυση των δεδομένων θα μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίζει τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των διευθυντών στα 4άστερα και 5άστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού. Τα πρωτογενή στοιχεία θα εντοπίζονται μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων από διευθυντές τμημάτων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Λεμεσού για να εντοπιστούν οι απόψεις τους στο θέμα της εργασιακής ικανοποίησης και ακολούθως να καταγραφούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις από την έρευνα.
Keywords: Ηotel industry; Job satisfaction; Managers; Ξενοδοχειακή βιομηχανία; Εργασιακή ικανοποίηση; Διευθυντικά στελέχη