Διοίκηση και κύκλος ζωής κατασκευαστικών έργων - Κοσμά, Στέλλα (q, 2021)
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η σημαντικότητα της Διοίκησης- Διαχείρισης των Κατασκευαστικών έργων και η σύνδεση της έννοιας αυτής με τον Κύκλος Ζωής τους, όπως και με τις επιμέρους φάσεις κατά τις οποίες αποτελείται. Αρχικά, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση ορισμών και διάφορων εννοιών όσον αφορά την Διοίκηση και Διαχείριση των Κατασκευαστικών Έργων, ενώ επίσης παρουσιάζονται ιστορικές αναδρομές και η εξελικτική πορεία της Διοικητικής Επιστήμης κατά την οποία πηγάζει η Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, που εμφανίστηκε αφού προήλθε η ανάγκη για απαιτήσεις υλοποίησης πολύπλοκων έργων. Ένας από τους στόχους της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει το ρόλο και την σημαντικότητα της Διοίκησης Έργων δεν είναι απλά ένα μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης και δημιουργίας κατασκευαστικών έργων, αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευαστικής βιομηχανίας και απόλυτα αναγκαίο για τη συνεχή της εξέλιξη. Στη συνέχεια, η εργασία παρουσιάζει την σημαντικότητα του Κύκλου Ζωής ενός κατασκευαστικού έργου, τον ορισμό του, από ποιες φάσεις γενικότερα και ειδικότερα αποτελείται, αλλά και να προσδιορίσει τον απώτερο του σκοπό. Ακολούθως, παρουσιάζονται και αναλύονται κάποιες από τις σημαντικές πτυχές του κλάδου των κατασκευών που ελέγχονται και προοδεύουν. Κάποιες από τις σημαντικότερες πτυχές αυτές είναι ο προϋπολογισμός ενός έργου αφού η γνώση των εξόδων είναι απαραίτητη τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση του έργου, τον προγραμματισμό και έλεγχο του έργου. Επίσης, ακόμα μια πτυχή που διαδραματίζει ένα ακόμα σημαντικό ρόλο είναι ο βιώσιμος σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελεί «εργαλείο εξοικονόμησης» κόστους και ενέργειας. Στο τέλος της μελέτης παρουσιάζονται συμπεράσματα για την σημαντικότητα τόσο της Διοίκησης των Κατασκευαστικών Έργων, όσο και τον Κύκλο Ζωής τους. Επίσης, συμπεράσματα θα αναφέρονται και για συμβολή του βιώσιμου σχεδιασμού, την σημαντικότητα του στον κατασκευαστικό τομέα και γενικότερα για τις επιμέρους φάσεις του Κύκλου Ζωής ενός Έργου.
Keywords: Διοίκηση και Διαχείριση των Κατασκευαστικών έργων; Προϋπολογισμός έργου; Κύκλο Ζωής; Administration and Management of Construction projects; Budget Project; Life Cycle