Μελέτη προσδιορισμού μικρομετακινήσεων με χρήση δορυφορικών παρατηρήσεων gnss στην περιοχή της Χοιροκοιτίας για την περίοδο 2017-2019 - Τουλούπης, Γιώργος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει την μελέτη της κινηματικής συμπεριφοράς του εδάφους του Αρχαιολογικού Χώρου της Χοιροκοιτίας, ο οποίος εντάσσεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποσκοπεί στην συνέχιση της έρευνας για τον εντοπισμό των οριζόντιων και κατακόρυφών μετακινήσεων, στον Αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας με δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS. Ως κορυφές του δικτύου χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα σημεία, τα οποία τοποθετήθηκαν με την έναρξη της έρευνας (2017) σε πλαγιές που εντοπίζονται ενεργά ρήγματα καθώς και σε βραχομάζες εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίες σε περίπτωση κατολίσθησης είναι πολύ πιθανόν να έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Οι μετρήσεις βάσεων έγιναν με την μέθοδο του σχετικού στατικού εντοπισμού. Το δίκτυο επιλύθηκε με σταθερή κορυφή το CHR3 και η επίλυση έγινε με το λογισμικό Trimble Business Center. Στο διάστημα ενός χρόνου πραγματοποιήθηκαν δυο καμπάνιες μετρήσεων, οι οποίες συγκρίθηκαν μεταξύ τους, καθώς και με τις παρελθοντικές καμπάνιες, και προσδιορίσθηκαν οι απόλυτες και σχετικές μετακινήσεις για διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν παρατηρήθηκε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές μετακινήσεις στο δίκτυο για την χρονική περίοδο 19/05/2017 – 04/04/2019. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η καθίζηση της τάξης των 1.56 cm η οποία είχε εντοπιστεί στην κορυφή PILR από παρελθοντικές μετρήσεις έχει επανέλθει στην προγενέστερη κατάσταση, ωστόσο η προηγούμενη μετακίνηση της κορυφής δυτικά κατά 1.23 cm φαίνεται να αυξήθηκε κατά 3.6 mm. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή χαίρει περεταίρω διερεύνησης σε βάθος χρόνου.
Keywords: Δορυφορικές παρατηρήσεις; Οριζόντιες μετακινήσεις; Κατακόρυφες μετακινήσεις; Κορυφές δικτύου; Διάστημα εμπιστοσύνης