Γεωμετρική τεκμηρίωση των Ρωμαϊκών Λουτρών Αμαθούντας με συγχώνευση δεδομένων RTK/PPK UAV και TLS - Καφατάρης, Γεώργιος (My University, 2023)
Η συγχώνευση (Fusion) γεωματικών τεχνικών διαφορετικής ακρίβειας και ανάλυσης έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια σε εφαρμογές γεωμετρικής τεκμηρίωσης για 3D αναπαράσταση αρκετών αρχαιολογικών χώρων. Σε αυτή τη μεταπτυχιακή εργασία διερευνήθηκε η περίπτωση των Ρωμαϊκών Λουτρών Αμαθούντας που βρίσκεται στη Λεμεσό της Κύπρου. Για την παραγωγή του τελικού προϊόντος χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές εναέριας φωτογραμμετρίας UAV και επίγειας σάρωσης λέιζερ (TLS). Η γεωαναφορά των φωτογραμμετρικών δεδομένων βασίστηκε σε άμεση γεωαναφορά (DG) με PPK διορθώσεις στις αρχικές θέσεις RTK των εικονοκέντρων, ενώ η γεωαναφορά TLS βασίστηκε σε στόχους. Ο κύριος ερευνητικός στόχος αυτής της μεταπτυχιακής εργασίας ήταν να εξετάσει την αξιοπιστία των φωτογραμμετρικών δεδομένων PPK χωρίς τη χρήση φωτοσταθερών σημείων (GCPs), καθώς και πόσο καλά μπορούν να συγχωνευθούν με δεδομένα TLS. Επίσης, οι δύο τεχνικές συλλογής συγκρίθηκαν και αποδείχθηκε ότι οι εναέριες εικόνες ανάλυσης 0.005m και οι σαρώσεις ανάλυσης 0.0061/10m μπορούν να συγχωνευθούν ποιοτικά. Σε αυτή τη μεταπτυχιακή εργασία θα παρουσιαστούν όλα τα βασικά στάδια μέχρι τη δημιουργία του τελικού 3D φωτορεαλιστικού προϊόντος. Η μεταπτυχιακή εργασία διαχωρίζεται στα εξής κεφάλαια: • Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περίπτωση μελέτης, κάποιες βασικές θεωρητικές έννοιες και γίνεται ανασκόπηση σχετικής βιβλιογραφίας. • Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε. • Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη παραγωγή των τελικών παραδοτέων. • Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα στάδια επεξεργασίας και τα αποτελέσματα. • Στο πέμπτο κεφάλαιο διεξάγεται σχολιασμός και εξάγονται τα τελικά συμπεράσματα που προέκυψαν.
Keywords: RTK; PPK; Μη επανδρωμένο αεροσκάφος; Εναέρια φωτογραμμετρία; Αεροτριγωνισμός; Άμεση γεωαναφορά; Επίγειος σαρωτής λέιζερ; Νέφος σημείων; 3D μοντέλο; Ορθοφωτοχάρτης; Τομές; RTK; PPK; Unmanned aerial vehicle; Aerial photogrammetry; Aerial triangulation; Direct georeference; Terrestrial laser scanner; Point cloud; 3D model; Orthophoto map; Sections