Ενεργειακός έλεγχος γραφειακών εγκαταστάσεων - Ηρακλέους, Χριστίνα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Μελετήθηκε ένας ημικρατικός οργανισμός ,η cyta με σκοπό να γίνει ένας ενεργειακός έλεγχος του κεντρικού τησ κτιρίου στη Λεμεσό και να εντοπιστούν τρόποι για εξοικονόμηση της ενέργειας.Μεγάλοι οργανισμοί όπως η Cyta μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας αφού όπως έχει εντοπιστεί, ο λανθασμένος χειρισμός των συσκευών και αλλου εξοπλισμου απο τουσ υπαλλήλους οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος απο τις αέριες εκπομπές.Πραγματοποιήθηκε ενεργειακός έλεγχος του κτιρίου με χρήση των μετρητών ενέργειας ώστε να μετρηθεί η ισχύ της κάθε συσκευήσ και η συνολική ισχύς που καταναλώνει ο κλιματισμός αλλά και όλο το κτίριο.Παρατηρήθηκε οτι τεράστιες ποσότητες ενέργειας καταναλώνονται λόγω τησ μη αποδοτικής χρήσης του κλιματισμου και αλλου ηλεκτρικου εξοπλισμού,όπως υπολογιστες και εκτυπωτές,φωτοτυπικές μηχανές.Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν προδωπικές συνεντέυξεισ με υπαλλήλους της Cyta για τη στατιστική ανάλυση παραμέτρων που έχριζαν εξέτασης.Η έρευνα της στατιστικής ανάλυσης έδειξε οτι δεν υπάρχει συσχέτιση ματαξύ φύλου καιθερμοκρασίας χειμώνα/καλοκεριού.Σύγκριση έγινε μεταξύ της ηλικίας και τι κάνει ο υπάλληλος με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή που επίσης δεν είναι στατιστικά σημαντικό.Στη στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την εκπαίδευση και τη θερμοκρασία του κλιματισμου,τα αποτελέσματα πάλι έδειξαν ότι δεν είναι στατιστικά σημαντικό.Οι παράμετροι που ελέχθηκάν με τη χρήση του προγράμματος SPSS δεν είναι στατιστικα σημαντικοί μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότισ το κτίριο γίνεται άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και ότι πρέπει να εφαρμοστεί περιβαλλοντική εκπείδευση των υπαλλήλων όπως επίσης και να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά όσων αφορά τη χρήση των συσκευών και υπόλοιπου εξοπλισμού του κτιρίου.Στη παρούσα μελέτη παρουσιάζεται η υπερκατανάλωση της ηλεκτρικής ισχύς που γίνεται στι κτίριο τησ Cyta και με τη σωστή διαχείριση της ενέργειας του κτιρίου μπορεί να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση τησ ισχύος .Απο εδω συμπεραίνεται η σημαντικότητα εκπόνησησ σεμιναρίσν για την εκπαίδευση των υπαλλήλων .Κατά τις ώρες εργασίας υπάρχει αυξημένη ζήτηση τησ ισχύς ενω της νυχτερινές ώρες καθώς και μη εργάσιμες εμφανίζονται υψηλά φορτία ισχύς.Άνοδος στην ζήτηση του κλιματισμού υπάρχει στις εργάσιμες ώρες.ενω η ζήτηση απο την κεντρική παροχή φτάνει μέχρι και 60 kW .Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είνα απαραίτητη και με τον ενεργειακό έλεγχο μπορεί να εντοπιστούν οι σπατάλες ώστε να γίνεται σωστός χειρισμός συσκευών και εξοπλισμού.Με την εισαγωγή κάποιων μέτρων μπορεί να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όπως επίσης και να εξοικονομηθούν χρήματα.Για παράδειγμα μερικές απλές τεχνικές για την επίτευξη της εξοικονόμησης είναι κατά την αναχώρηση των υπαλλήλων ο γραφειακός εξοπλισμός να απενεργοποιάτε απο την πρίζα,να προωθηθεί ο φυσικός φωτισμός και αερισμός στι κτίριο και να τοποθετηθούν αισθητήρες κίνησης.
Keywords: Εnergy; Equipment; Ενέργεια; Εξοπλισμός