Η καλλιτεχνική δημιουργία των γυναικών στη Σχολή του Bauhaus - Κοιλανιώτη, Μαγδαληνή (Department of Fine Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα διατριβή επικεντρώνεται στη δημιουργία των γυναικών στο Bauhaus και στον ρόλο των καλλιτέχνιδων που με τα καινοτόμα έργα τους προσδιόρισαν την ταυτότητα της σχολής. Κύριος σκοπός είναι η διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην ελλιπή αναγνώριση των σπουδαστριών και του διδακτικού έργου των γυναικών στο Bauhaus που οφείλονταν, κυρίως, στα κοινωνικά στερεότυπα που επικρατούσαν για τις γυναίκες στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά και στη συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί η αντιμετώπιση των γυναικών στο Bauhaus και η συνύπαρξη των δύο φύλων με ειδική έμφαση στο Εργαστήριο Υφαντικής, στο οποίο φοιτούσε η πλειοψηφία των σπουδαστριών. Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις των Lucia Moholy, Marianne Brandt, Gunta Stölzl και Anni Albers. Θα παρουσιαστεί ο καθοριστικός τους ρόλος στην αναγνώριση του Bauhaus και θα σχολιαστεί ο παραγκωνισμός που αντιμετώπισαν, τόσο μέσα στη σχολή από τους άνδρες καθηγητές και σπουδαστές, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Keywords: Γυναίκες; Bauhaus; Εργαστήριο υφαντικής; Female; Weaving workshop