Ορυκτά καύσιμα στον παγκόσμιο χώρο μια ενεργειακή επισκόπηση του 2013 με ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου - Παπασολομώντος, Νικόλας (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιιο Κύπρου, 2015)
Μια ενεργειακή επισκόπηση του πλανήτη για το έτος 2013, όσον αφορά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα σε ηπειρωτικό επίπεδο. Γίνεται έλεγχος της αξιοπιστίας των διαθέσιμων ενεργειακών δεδομένων και των πεδίων σφάλματός τους. Η παρουσίαση και επεξεργασία των ποσοτήτων ορυκτών γίνεται σε κοινές μονάδες ενέργειας toe οι οποίες είναι εν μέρει αποτέλεσμα της μετατροπής των αρχικών μονάδων μάζας ή όγκου με την χρήση κατάλληλων μεθόδων μετατροπής ανάλογα με το είδος του ορυκτού και του φάσματος της ενεργειακής του πυκνότητας. Κατόπιν μετατροπής των μονάδων μέτρησης, γίνεται εκτίμηση του σφάλματος που δημιουργείται. Με τη χρήση της επιφάνειας ξηράς και ΑΟΖ, αλλά και τα αποδεδειγμένα αποθέματα κάθε ηπείρου, υπολογίζεται με την μέθοδο της διασποράς φυσικής κατανομής, ο βαθμονομημένος δείκτης “ευνοϊκής” ή “άδικης” φυσικής κατανομής της κάθε ηπείρου για κάθε ορυκτό ξεχωριστά. To στατιστικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί καινοτομία στον χώρο των ετήσιων ενεργειακών επισκοπήσεων. Όλα τα ενεργειακά δεδομένα παρουσιάζονται σε “έξυπνα” χρωματικά διαγράμματα παγκόσμιων χαρτών για εύκολη μελέτη και κατανόηση του πλήθους των αριθμητικών πληροφοριών. Τα ενεργειακά δεδομένα που μελετήθηκαν αφορούν κυρίως αποδεδειγμένα αποθέματα, την παραγωγή, την κατανάλωση και τη διακίνηση των τριών βασικών ορυκτών. Βάσει αυτών τον δεδομένων υπολογίζονται οι λόγοι R/P και εξάγονται βασικά συμπεράσματα για τον τρόπο χρήσης των ορυκτών από κάθε ήπειρο αλλά και για το είδος της χρήσης που έγινε για κάθε ορυκτό το έτος 2013. Επιπλέον αναλύονται τα δεδομένα συγκεκριμένων χωρών των οποίων η ενεργειακή δραστηριότητα σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου. Τέλος εξετάζονται βασικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.
Keywords: Ορυκτοί υδρογονάνθρακες; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Άνθρακας; Παγκόσμια δεδομένα ενέργειας 2013; Ενεργειακή επισκόπηση 2013; Μονάδες toe; Μετατροπή σε toe; Φυσική διασπορά αποθεμάτων; Αξιοπιστία ενεργειακών δεδομένων; Κυπριακή ενεργειακή πολιτική; ΑΟΖ