Εσωτερικό Μάρκετινγκ και Σύστημα Αξιών σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Η Περίπτωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου - Κυριάκου, Ευδοξία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αποδεκτών υπηρεσιών ενός Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποστηρίζεται με την αξιοποίηση του Εσωτερικού Μάρκετινγκ. Η παρούσα εργασία, μελετά την περίπτωση Πανεπιστημίου στην Κύπρο, διερευνώντας τον βαθμό που αξιοποιούνται οι ιδιότητες/διαστάσεις του Εσωτερικού Μάρκετινγκ και οι δυνατότητες συνέργειας και αλληλεπίδρασης των ιδιοτήτων αυτών στην ικανοποίηση και αφοσίωση των διοικητικών εργαζόμενων στο συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Για τη συλλογή των πρωτογενών δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε η μικτή μέθοδος (ποιοτική και ποσοτική). Η ποιοτική συνιστώσα, περιελάμβανε ημιδομημένες συνεντεύξεις σε οκτώ συμμετέχοντες. Οι συνεντεύξεις αναλύθηκαν για να τονίσουν τις αντιλήψεις και τις απόψεις του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση ερωτηματολογίου έρευνας, το οποίο ήταν το εργαλείο της ποσοτικής συνιστώσας της έρευνας. Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε ηλεκτρονικά από δείγμα 47 διοικητικών εργαζόμενων. Παρουσιάζονται δεδομένα της περιγραφικής στατιστικής ανάλυσης, ακολουθεί η παρουσίαση των συσχετίσεων και ολοκληρώνεται με την ανάλυση πολλαπλής παλινδρόμησης. Η μελέτη παρουσιάζει τις διαπιστώσεις και προτείνονται πολιτικές για την ανάπτυξη του Εσωτερικού Μάρκετινγκ σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Internal Marketing and the System of Values at a Higher Education Institution– The case of Cyprus University of Technology
Keywords: Εσωτερικό Μάρκετινγκ; σύστημα αξιών; τριτοβάθμια εκπαίδευση; ποιότητα υπηρεσιών; ανθρώπινο δυναμικό; internal marketing; system of values; higher education institution; quality services; human resources