In silico διερεύνηση φυσικών προϊόντων για αντιμικροβιακή δράση - Δημητρίου, Γεωργία (My University, 2023)
Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη εξετάζεται η αντιμικροβιακή δράση των φυσικών προϊόντων και ουσιών. Μελετήθηκαν αρκετά διαφορετικά φυσικά προϊόντα για την αντιμικροβιακή δραστηριότητα που έχουν, μέσα από την χρήση της εφαρμογής Way2Drug antiBac-Pred, η οποία έδινε πληροφορίες σχετικά με τους μικροοργανισμούς που παρουσίαζε δραστικότητα το φυσικό προϊόν, πιο συγκεκριμένα σε κάποιους ήταν λιγότερη και σε κάποιους ήταν μεγαλύτερη. Ακολούθως, με τα αποτελέσματα που εξάχθηκαν από την εφαρμογή, έγινε μια επαλήθευση συγκρίνοντας τα με έγκυρες βιβλιογραφικές πληροφορίες που αποδείκνυαν την αντιμικροβιακή δράση στην οποία αναφερόταν η εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο αποδεικτικέ πως η Way2Drug antiBac-Pred λειτουργεί με επιτυχία αφού έδινε σωστά αποτελέσματα. Επιπλέον, στην μελέτη αυτή, αναγράφονται σημαντικές πληροφορίες για τα φυσικά προϊόντα τόσο για την χρήση που έχουν, για τις πήγες από τις οποίες δύνανται να απομονωθούν αλλά όσο και για την κατηγοριοποίηση τους. Τέλος, έγινε αντιληπτό ότι ίσως τα φυσικά προϊόντα αποτελούν πιθανή πηγή για την δημιουργία νέων αντιμικροβιακών ουσιών πέραν από τις άλλες πολυάριθμες θετικές επιδράσεις που έχουν στο άνθρωπο αλλά και στο περιβάλλον.
Keywords: Αντιμικροβιακή δράση; φυσικά προϊόντα; μικροοργανισμοί; Antimicrobial activity; natural products; microorganisms