Αξιολόγηση φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αποβλήτου (drill cutting) που προέρχεται απο υπεράκτιες γεωτρήσεις - Κωνσταντίνου, Φυλακτής (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι και σήμερα, η τεχνολογία απαιτεί υψηλή χρήση ενέργειας, η οποία τροφοδοτείται διαμέσου των ορυκτών καυσίμων. Έτσι, οι εξορύξεις πετρελαίου αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής, αλλά ταυτοχρόνως παράγουν και απόβλητα εξόρυξης μέσω των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Τα απόβλητα των γεωτρήσεων θα πρέπει να χρίζουν επεξεργασία για την διαφύλαξη ενός υγειούς περιβάλλοντος. Μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται σε εξορύξεις, αποτελεί η σύνθεση λιπαντικής ουσίας, όπου στο τέλος της εξόρυξης αποτελεί απόβλητο. Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι ο προσδιορισμός των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών (pH, ηλεκτρική αγωγιμότητα, υγρασίας και οργανικού φορτίου) του απόβλητου καθώς επίσης και η περιεκτικότητα του σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και βαρέα μέταλλα. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί βιβλιογραφική ανασκόπηση των μεθόδων αποκατάστασης αποκομμάτων γεώτρησης, για εύρεση κόστους διάθεσης και επεξεργασίας τους. Από την ανάλυση των δειγμάτων της αέριας χρωματογραφίας, δεν υπήρξε ανίχνευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Με βάση τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίηση ISO 11466, έγινε ποσοτική και ποιοτική ανίχνευση βαρέων μετάλλων (Cu, Pb, Zn, Cr, As), χωρίς όμως οι μετρήσεις να ξεπερνούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα ρύπανσης. Αναφορικά με το κόστος επεξεργασίας των αποβλήτων, οι μη βιολογικές μέθοδοι είναι πιο δαπανηρές από τις βιολογικές. Ωστόσο όμως, οι βιολογικές μέθοδοι παρουσιάζουν μειονέκτημα στον χρόνο επεξεργασίας τους. Συγκεκριμένα, η μέθοδος βιοαποκατάστασης έχει υψηλά ποσοστά απομάκρυνσης των ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων (TPH) σε χρονικό διάστημα 180 ημερών για τροποποιημένες βιοσωρούς. Το απόβλητο το οποίο εξετάστηκε στην παρούσα μελέτη, βρέθηκε να αποτελείται από 6% σε οργανικό φορτίο και 24% περιεκτικότητα σε υγρασία. Έτσι, από τα πειραματικά αποτελέσματα σε περιεκτικότητα οργανικού φορτίου και υγρασίας, καθώς και την βιβλιογραφική ανασκόπηση απομάκρυνσης, συμπεραίνουμε πως η ικανότερη μέθοδος αποκατάστασης των αποκομμάτων γεώτρησης, αποτελεί η βιοαποκατάσταση.
Keywords: Διάθεση αποκομμάτων γεώτρησης; Λάσπη γεώτρησης; Απόβλητα γεώτρησης; Εξόρυξη πετρελαίου; Επεξεργασία αποκομμάτων γεώτρησης