Πιλοτική δοκιμή ερωτηματολόγιου σε δασκάλους για καταγραφή επιπολασμού των ΔΑΦ - Καμιναρίδου, Ευαγγελία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Εισαγωγή: Τα επιδημιολογικά δεδομένα για το θέμα των διαταραχών του φάσματος αυτισμού, ποικίλουν από χώρα σε χώρα και αυτό οφείλεται κυρίως στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της. Κατ’ επέκταση αυτό είναι κάτι που επηρεάζει το κατά πόσο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση και το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή (Nevison, 2014). Σκοπός: Στόχος της μελέτης είναι η αρχή της καταγραφής του επιπολασμού των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα σχολεία της Κύπρου, όπως επίσης και η στάθμιση του ερωτηματολογίου Autism Spectrum Screening Questionnaire στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η μελέτη θα δώσει θεμελιώδεις γνώσεις για την επιδημιολογία των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος των παιδιών προ δημοτικής και δημοτικής ηλικίας, στην Κύπρο, με τη στάθμιση του ερωτηματολογίου ως πρώτο στάδιο. Ποτέ πριν, δεν έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, με σκοπό την καταγραφή του επιπολασμού και της επίπτωσης των περιστατικών που πάσχουν από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Μία τέτοια αξιολόγηση θα επιτρέψει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ραγδαία ανάπτυξη των περιστατικών του φάσματος. Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα πτυχιακή εργασία ήταν η αναζήτηση της σχετικής αγγλικής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων όπως το PubMed και το Google Scholar, με λέξεις κλειδιά. Τα κριτήρια εισδοχής συμπεριλάμβαναν έρευνες για την επιλογή ερωτηματολόγιου στην αγγλική γλώσσα που είχαν στόχο την καταγραφή του επιπολασμού από δασκάλους. Το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε 15 δάσκαλους με στόχο τη στάθμιση του, στην ελληνική γλώσσα μέσω πιλοτικής δοκιμής/διαδικασίας. Αποτελέσματα: Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν συνολικά 15 δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, δύο φορές, για το στόχο της στάθμισης του ερωτηματολογίου ASSQ, στην ελληνική γλώσσα. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί o έλεγχος της εσωτερικής συνέπειας των τιμών μεταξύ των δύο ημερομηνιών που συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο, χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής Cronbach's alpha. Από το αποτέλεσμα του συντελεστή Cronbach's alpha, να είναι 0.973 (μεγαλύτερο από 0.70), διαφαίνεται ότι το ερωτηματολόγιο έχει σωστό βαθμό αξιοπιστίας πάνω από v 97%, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για αυτό δεν χρειάζεται να απορριφθεί καμία από τις ερωτήσεις. Επίσης, ο έλεγχος της εγκυρότητας του ερωτηματολογίου, έγινε από τρείς ειδικούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συμπέρασμα: Η ελληνική έκδοση του ASSQ, επέδειξε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα αξιοπιστίας και εγκυρότητας.
Πιλοτική δοκιμή ερωτηματολόγιου σε δασκάλους για καταγραφή επιπολασμού των διαταραχών φάσματος αυτισμού
Keywords: Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού (ΔΑΦ); Επιπολασμός; Ερωτηματολόγιο; Πιλοτική Διαδικασία Στάθμισης; Autism Spectrum Disorders (ASD); Prevalent; Questionnaire; Pilot Weighting Procedure