Ο λόγος του εθνικισμού: αμφίσημο σημασιολογικό πεδίο και σύγχρονες τάσεις - Demertzis, Nicolas (My University, 1997)
Για πολύ καιρό ήταν διαδεδομένη η άποψη ότι ο εθνικισμός τοποθετείται στο μεταίχμιο της ιστορικής εξέλιξης προς τον 21 ο αιώνα. Από το τέλος όμως της δεκαετίας του '80 αποδείχθηκε ότι η διεθνής και η εσωτερική πολιτική των περισσότερων χωρών είναι ακατανόητη δίχως τον παράγοντα έθνος και εθνικισμό. Κατέστη σαφές πως ο εθνικισμός δεν είναι μια καταλοιπική κατηγορία, αλλ' ούτε και απλώς μια, θεσμοθετημένη έστω, έκφανση του σύγχρονου ανορθολογισμού.
Keywords: Nationalism