Σχεδιασμός αφισών με σκοπό την απεικόνιση της ταυτότητας οδών της Παλιάς Λευκωσίας με την χρήση τoυ Google Street View - Χαραλαμπίδου, Μαριλένα (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Οι αλυσίδες ξένων καταστημάτων αυξάνονται και καταφέρνουν να προσθέτουν στοιχεία πολιτισμικού εκσυγχρονισμού ακόμη και στις πιο παραδοσιακές και ιστορικές περιοχές. Για παράδειγμα το κέντρο της παλιάς Λευκωσίας που αποτελεί μια από τις πιο παραδοσιακές περιοχές, είναι παράλληλα και γνωστό σημείο κατατεθέν για τουρίστες και μετανάστες λόγο της πολύπολιτισμικότητας της. Σκοπός την συγκεκριμένης έρευνας είναι η απεικόνιση των δύο ταυτοτήτων που επικρατούν στην παλιά Λευκωσία μέσω σχεδιασμού μιας σειράς αφισών. Η ερευνητική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι η Ερευνα Δράση με συνολικά τρείς σχεδιαστικούς κύκλους. Επιλέγονται με την χρήση αξόνων x, y, πέντε οδοί και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στην κάθε μία δημιουργείτε η χρωματική παλέτα που θα την αντιπροσωπεύει. Ενώ με καλλιτεχνική επιρροή δημιουργούνται τα γραφιστικά πλέγματα που θα βοηθήσουν στην τοποθέτηση των στοιχείων. Η συγχώνευση των δύο ταυτοτήτων παρουσιάζεται μέσω των σχεδιαστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται, όπως η διαφανής διαφάνεια. Η συλλογή φωτογραφικού υλικού γίνετε με την βοήθεια του Google Street View και του εργαλείου Screenshot ενώ τα περιεχόμενα από τις φωτογραφίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, την οπτική επικοινωνία και τα αστικά στοιχεία. Παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, το τελικό αποτέλεσμα την απεικόνισης των δύο ταυτοτήτων , σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων είναι επιτυχής.
Keywords: Απεικόνιση; Οπτική επικοινωνία; Αστικά στοιχεία; Google Street View; Representation; Visual communication; Urban elements