Τοποθέτηση προϊόντων, μουσικά βίντεο κλιπ και ανιχνευτής οφθαλμικής κίνησης:η περίπτωση του «Papi» της «J.Lo» - Χατζηκαλλή, Άντρη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Οι συγκαλυμμένες διαφημίσεις στα μουσικά βίντεο κλιπ, γίνονται όντως αντιληπτές από τους θεατές; Είναι αποτελεσματικές; Εντυπώνονται στο υποσυνείδητο των θεατών; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτή τη μελέτη και ερευνούνται μέσα από τον Ανιχνευτή Οφθαλμικής Κίνησης. Πραγματοποιήθηκε παρατήρηση σε ενδεικτικό επίπεδο με τον ανιχνευτή, με δείγμα 11 ατόμων, παρακολουθώντας το μουσικό βίντεο κλιπ «Papi», της «Jenifer Lopez» και ακολούθως απαντώντας σε δομημένο ερωτηματολόγιο.Της παρατήρησης προηγήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση που αφορούσε τη Τοποθέτηση Προϊόντων, τα μουσικά βίντεο κλιπ και τον Ανιχνευτή Οφθαλμικής Κίνησης.Τα αποτελέσματα από τον ανιχνευτή έδειξαν πως τα προϊόντα στη πλειοψηφία τους γίνονται όντως ορατά από τους θεατές.Στο ερωτηματολόγιο όλα τα άτομα δήλωσαν πως παρατήρησαν έστω και μία διαφήμιση στο βίντεο κλιπ που παρακολούθησαν.Σύμφωνα με τις απαντήσεις των θεατών αναδεικνύεται πως κάποιες διαφημίσεις ήταν πιο εμφανείς, και αυτό βέβαια οφείλεται σε εξωτερικούς μη ελεγχόμενους παράγοντες.Επιπλέον, αποδεικνύεται στο ερωτηματολόγιο πως δίνοντας περισσότερα ερεθίσματα στους θεατές, θυμήθηκαν και περισσότερες διαφημίσεις.Κάνοντας σύγκριση μεταξύ των ερευνητικών μεθόδων, τα αποτελέσματα τους σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε σύγκρουση.
Keywords: Advertising; Ocular motion detector; Διαφήμιση; Ανιχνευτής οφθαλμικής κίνησης