Η ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα σε χώρους μουσείων - Φιλίππου, Σκεύη (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβαλλόντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στον εσωτερικό χώρο ενός μουσείου επηρεάζει άμεσα τη διατήρηση των εκθεμάτων και την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτά. Κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα εντός του Βυζαντινού Μουσείου στην Κύπρο, η ανάλυση των αποτελεσμάτων καθώς και η επιρροή που έχει η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση στα έργα τέχνης που εκτίθενται στο συγκεκριμένο μουσείο. Για την επίτευξη της συγκεκριμένης διατριβής, επιλέχθηκαν προς εξέταση δώδεκα (12) σημεία στο εσωτερικό του Βυζαντινού Μουσείου Κύπρου, ανάμεσα σε αυτά η Βιβλιοθήκη στο υπόγειο και η Πινακοθήκη στον 1ο και 2ο όροφο. Επίσης, επιλέχθηκε και ένα σημείο εκτός του μουσείου, στο προαύλιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως μάρτυρας-υπόβαθρο (B). Οι πειραματικές μετρήσεις, που λήφθηκαν, αφορούσαν τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη φωτεινότητα και τους αέριους ρύπους που παρουσιάζονται στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου. Οι αέριοι χημικοί ρύποι που μελετήθηκαν ήταν το όζον (O3), το αιθυλοβενζόλιο (C8H10), η αμμωνία (NH3), το βενζόλιο (C6H6), το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το διοξείδιο του θείου (SO2), το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το ξυλόλιο (C8H10), το τολουόλιο (C7H8) και το υδρόθειο (H2S). Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις και για τη συγκέντρωση πτητικών οργανικών ενώσεων, αλλά και για την παρουσία σωματιδιακού (PM1, 2.5, 4, 7, 10) και μικροβιακού φορτίου. Έπειτα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των φυσικοχημικών παραμέτρων (θερμοκρασία, υγρασία και φωτεινότητα) αλλά η παρουσία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν σημαντική, σε σημείο που γίνεται ξεκάθαρο ότι η ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας του Βυζαντινού Μουσείου δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη της μακρόχρονης διατήρησης των έργων τέχνης που εκτίθενται σε αυτό. Τέλος, προτείνονται πιθανοί τρόποι για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό του μουσείου.
Keywords: Μουσείο; Έργα τέχνης; Εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση; Παρακολούθηση αέρα; Επιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εκθέματα