Ανάλυση κόστους κύκλου ζωής κατασκευαστικών έργων στην Κύπρο - Αδάμου, Δημήτρης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κτιριακών υποδομών, προσεγγίζεται μέσω του Κύκλου Ζωής των υποδομών, πιο συγκεκριμένα μέσω της Ανάλυσης του Κύκλου Ζωής και του Κόστους του Κύκλου Ζωής. Οι αναλύσεις αυτές αποτελούν σημαντικά εργαλεία αξιολόγησης των παραμέτρων που εμπλέκονται σε όλες τις φάσεις ζωής του κτιρίου, από την παραγωγή δομικών υλικών έως τη λειτουργία και την αποδόμησή του. Ως κύριο σκοπό έχουν την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εκτίμηση της δυνατότητας περιβαλλοντικών βελτιώσεων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ως αντικείμενο μελέτης εστιάζεται στον κύκλο ζωής των κατασκευαστικών έργων. Στα πλαίσια αυτού του θέματος η εν λόγω διπλωματική έχει ως σκοπό να αναλύσει τον κύκλο ζωής καθώς και το κόστος της σε ένα υφιστάμενο κτήριο συγκρίνοντας δυο διαφορετικά σενάρια (α) μη χρήσης επιπρόσθετων στοιχείων ενεργειακής απόδοσης και (β) χρήσης στοιχείων ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, στόχος είναι η ανάδειξη της εξοικονόμησης ενέργειας από ένα κτήριο με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην μεθοδολογία της εργασίας, θα παρουσιαστούν όλες οι διαδικασίες που γίνονται για την κατασκευή των κτηρίων, δηλαδή από το οικόπεδο μέχρι το μπογιάντισμα και δίνεται έμφαση στα σημεία στα οποία εξοικονομείται ενέργεια. Επίσης, θα παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα δελτία ποσοτήτων της κατασκευής. Στην συνέχεια γίνεται μια μελλοντική πρόβλεψη η οποία θα παρουσιάζει τις συντηρήσεις και τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ζωής της κατασκευής, καθώς και τα κόστη των επιδιορθώσεων τους. Ακολούθως, παρουσιάζεται το τελικό κόστος της κατασκευής μέχρι το τέλος της ζωής της. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα στα οποία γίνονται συγκρίσεις όταν το κτήριο ακολουθεί μια απλή αρχιτεκτονική χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή τη χρήση βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελικά κόστη είναι περίπου τα ίδια με ελάχιστες διαφορές. Το κόστος της υφιστάμενης κατασκευής είναι €263300 ενώ της κατασκευής με τις μέγιστες προδιαγραφές είναι €258476 για κύκλο ζωής 40 ετών.
Keywords: Renewable Energy; Κύκλος Ζωής Κτιρίων; Εξοικονόμηση Ενέργειας; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Ανάλυση Κύκλου Ζωής Κτηρίων