Οδηγός για τη δημιουργία και διοργάνωση ομάδων επικοινωνίας για την αφασία - Charalambous, Marina; Kambanaros, Maria (My University, 2025)
Η αφασία επηρεάζει βαθιά την καθημερινότητα των ανθρώπων που τη βιώνουν, καθώς δυσκολεύει την επικοινωνία, τη συμμετοχή και την επαφή με τους γύρω τους. Οι Ομάδες Επικοινωνίας αποτελούν έναν χώρο όπου η γλώσσα αντιμετωπίζεται με ευελιξία και σεβασμό, επιτρέποντας στα άτομα με αφασία να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο και να νιώσουν μέρος μιας κοινότητας. Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει τη σημασία αυτών των ομάδων και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή πρακτική επαγγελματιών, οικογενειών και φορέων. Ο οδηγός προσφέρει σαφείς κατευθύνσεις για τη δημιουργία και οργάνωση μιας ομάδας επικοινωνίας, από την προετοιμασία του χώρου και την επιλογή δραστηριοτήτων έως τη διαμόρφωση μιας υποστηρικτικής και ενταξιακής ατμόσφαιρας. Βασίζεται στην εμπειρία της ομάδας TACT στην Κύπρο, καθώς και σε διεθνή παραδείγματα, παρουσιάζοντας πρακτικές που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Με απλή γλώσσα και ξεκάθαρη δομή, το βιβλίο στοχεύει να ενθαρρύνει κάθε κοινότητα να δημιουργήσει έναν χώρο όπου τα άτομα με αφασία μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες.
Keywords: Άτομα με αφασία; Επαγγελματίες υγείας