Επιπολασμός Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα στην Κύπρο - Σάββα, Χρυστάλλα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το νωπό γάλα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τροφιμογενών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου της Salmonella spp. και Ε. coli. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της ΟΜΧ και να εξεταστεί ο επιπολασμός των βακτηρίων Salmonella spp., E. coli και κολοβακτηριδίων στο νωπό αγελαδινό γάλα, όπως και η παρουσία των ESBL’s. Συνολικά συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν 212 δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από όλες τις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες βοοειδών της Κύπρου. Από τα 212 δείγματα, το 21% ήταν θετικά για Salmonella spp., το 35.4% για Ε. coli και το 57.1% για κολοβακτηρίδια. Η σαλμονέλα στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε με βάση τον ορότυπο και μοριακά, όπου 21 και 7 δείγματα ήταν θετικά, αντίστοιχα. Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στην Κύπρο που ελέγχει τον επιπολασμό των πιο πάνω βακτηρίων στο νωπό αγελαδινό γάλα αποκαλύπτοντας χαμηλό επιπολασμό για τη σαλμονέλα. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της μικροβιολογικής σύστασης του νωπού γάλακτος και στην θέσπιση κανόνων για την βελτίωση της υγιεινής στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.
Keywords: Επιπολασμός; Salmonella spp.; E. coli; Κολοβακτηρίδια