Ενεργειακή απόδοση κτιρίων - Φαρφάρας, Χρήστος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Όταν οι άνθρωποι πριν μερικά χρόνια παρατήρησαν –ανακάλυψαν ότι ο πλανήτης γη υπερθερμαίνεται και το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο, έψαξαν και βρήκαν τις κυριότερες αιτίες για αυτό. Η κατανάλωση ενέργειας από πηγές που μόλυναν το περιβάλλον και κυρίως η κατανάλωση στις βιομηχανίες μεταφορές και στα κτίρια είναι η κυριότερη αιτία . Για αυτό, επιστήμονες έψαξαν και ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν το κακό πριν είναι αργά. Πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νόμους και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες με χρονοδιαγράμματα προς το σκοπό αυτό. Στη δική μας περίπτωση σε αυτή τη διατριβή μελετούμε μόνο τη συνεισφορά των κτιρίων στην κακή κατανάλωση ενέργειας. Ξεκινώντας από το σωστό σχεδιασμό (αρχιτεκτονικό, βιοκλιματικό),ελαχιστοποιώντας τη χρήση συμβατικών καυσίμων για σκοπούς κατανάλωσης ενέργειας και χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές τελικά καταλήγουμε σε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα που δίνει σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια, που εκπέμπουν CO2 .Με βάση δεδομένα που δίνουμε σε ένα λογισμικό ,όσον αφορά το κέλυφος και τα δομικά του στοιχεία καθώς και άλλα, βαθμολογούμε ένα κτίριο πόση ενέργεια καταναλώνει, πόσο μολύνει το περιβάλλον και πόση οικονομία κάνει. Προς τούτο εκδίδονται και σχετικά πιστοποιητικά. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου τους οποίους θα εξετάσουμε στη διατριβή. Το σχήμα –γεωμετρία κλίμα-μικροκλίμα προσανατολισμός και η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, το κέλυφος του κτιρίου καθώς και τα χαρακτηριστικά των δομικών του στοιχείων (οροφή, τοίχοι, ανοίγματα κλπ).ο αερισμός και ο φωτισμός του, η χρήση ζεστού νερού, η συμπεριφορά των χρηστών του, η σωστή χρήση αειφόρων δομικών υλικών και το κυριότερο από όλα η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υπάρχουν πάρα πολλές και δωρεάν στη Γή, είναι οι κυριότεροι παράγοντες.
Keywords: Υπερθέρμανση του πλανήτη; Ευρωπαϊκές οδηγίες; Ενεργειακή απόδοση; Παράγοντες που επηρεάζουν; Τρόποι αντιμετώπισης