Σχεδιασμός εύκαμπτων οδοστρωμάτων σύγκριση μεθόδων διαστασιολόγησης - Χριστοφόρου, Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο ‘Σχεδιασμός Εύκαμπτων Οδοστρωμάτων – Σύγκριση Μεθόδων Διαστασιολόγησης’ εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του κλάδου Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος της, είναι αρχικά η γενική περιγραφή και επεξήγηση όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν το σχεδιασμό και τη διαστασιολόγηση ενός εύκαμπτου οδοστρώματος και κατ’ επέκταση η μελέτη και σύγκριση κάποιων μεθόδων που εφαρμόζονται για το σκοπό αυτό. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνεται μια γενική περιγραφή για το τι είναι οδόστρωμα, ποια είναι η δομή του, πώς λειτουργεί και τέλος πως μπορεί πιθανών να αστοχήσει. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι σημαντικότεροι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη στη διαστασιολόγηση ενός εύκαμπτου οδοστρώματος και με ποιο τρόπο επηρεάζουν την συμπεριφορά του. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τα σχεδιαστικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κατά καιρούς αναπτύχθηκαν οι διάφορες μεθοδολογίες για υπολογισμό της κατάλληλης δομής του οδοστρώματος. Έπειτα, περιγράφεται η γενική μεθοδολογία που ακολουθείται ανεξαρτήτως μεθόδου και στη συνέχεια γίνεται εκτενής ανάλυση των μεθόδων AASHTO, του Ινστιτούτου Ασφάλτου, της Βρετανικής μεθόδου και της μεθόδου του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια πρακτική εφαρμογή χρησιμοποιώντας τις μεθόδους διαστασιολόγησης που αναλύθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Σκοπός είναι η σύγκριση των μεθόδων μέσα από τα υπολογιζόμενα πάχη των στρώσεων που προκύπτουν αλλά και πώς αυτά επηρεάζονται με την αυξομείωση των τιμών δύο παραγόντων που επηρεάζουν τους υπολογισμούς. Στο τέλος, δίνονται οι ανάλογες παρατηρήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, παρατίθεται μια γενική σύνοψη της μελέτης και κάποια γενικά συμπεράσματα.
Keywords: Flexible Pavement; Road; Εύκαμπτο Οδόστρωμα; Οδόστρωμα