Μικροβιολογική ποιότητα θαλασσινού νερού και νερού από το σύστημα διανομής πόσιμου νερού στη Λεμεσό - Πολυδώρου, Στυλιανή (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, τόσο λόγω της κατανάλωσής του, όσο και λόγω της χρήσης του σε ένα πλήθος ασχολιών, όπως είναι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει την ανάγκη για έλεγχο της μικροβιολογικής ποιότητας του πόσιμου και του θαλασσινού ύδατος. Ως εκ τούτου, στην παρούσα μελέτη με τη βοήθεια της μεθόδου Διήθησης μέσω Μεμβρανών, είχαν εξεταστεί δείγματα και των δύο τύπων νερού από την πόλη Λεμεσό, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Tα αποτελέσματα του θαλασσινού νερού κατέδειξαν ότι ήταν εξαιρετικής ποιότητας κατά τους τρείς μήνες και τις δύο διαφορετικές περιοχές που εξετάστηκαν (με εξαίρεση ένα υπό μελέτη σημείο), σύμφωνα πάντοτε με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρομοίως, η πλειοψηφία των δειγμάτων νερού ύδρευσης, ενέπιπτε στις απαιτήσεις της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, ενώ η απουσία του E. coli από αυτά απέδειξε ότι ήταν απαλλαγμένα από κοπρανώδη επιμόλυνση. Επιπλέον, λόγω της ανάγκης για ταχεία ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό, όπως είναι η Salmonella enterica enterica, διενεργήθηκε ένα καινούριο πρωτόκολλο της μεθόδου qPCR πραγματικού χρόνου (Real – Time qPCR). Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, δεν είχε ανιχνευθεί το DNA του μικροοργανισμού, καταδεικνύοντας ότι το σύστημα διανομής ήταν απαλλαγμένο από το παθογόνο. Παρόλο που τα αποτελέσματα των δύο τύπων υδάτων ήταν ενθαρρυντικά, ο σταθερός και συνεχής έλεγχός τους είναι επιτακτικός, καθώς η πρόσβαση σε ποιοτικό νερό, είτε αυτό χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς είτε για κατανάλωση, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της πόλης προς αυτό.
Keywords: Νερό συστήματος διανομής; Θαλασσινό νερό; Μικροβιολογική ποιότητα; qPCR πραγματικού χρόνου (Real – Time qPCR); Salmonella enterica enterica