Ο ρόλος και οι εμπειρίες των πατέρων κατά τη διάρκεια κολπικού τοκετού του παιδιού τους - Ερωτοκρίτου, Κατερίνα (My University, 2023)
Εισαγωγή: Ο ρόλος και οι εμπειρίες των πατέρων κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού του παιδιού τους, είναι ένα φαινόμενο που έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον τον 21ο αιώνα. Η παρουσία των πατέρων στον τοκετό του παιδιού τους έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την ομαλή έκβαση του τοκετού, ότι έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία των μητέρων και των εμβρύων-νεογνών. Όμως θα ήταν χρήσιμο να εντοπιστούν ερευνητικά δεδομένα που να καταδεικνύουν πως βιώνουν οι πατέρες την παρουσία τους στον τοκετό. Σκοπός: Σκοπός αυτής της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει το ρόλο και τις εμπειρίες των πατέρων κατά τη διάρκεια του τοκετού του παιδιού τους. Υλικό και Μέθοδος: Η συστηματική αυτή ανασκόπηση έγινε μέσω αναζήτησης της σχετικής αγγλικής και ελληνικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων CINAHL, PUBMED, και psycINFO με συνδυασμό των όρων αναζήτησης: “fathers” OR “husbands” OR “dads” OR “partners” AND “role” AND “experiences” AND “childbirth” OR “birth” OR “delivery”, κατά την περίοδο 2012-2022. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 12 μελέτες, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Τεκμηριώθηκε πως η συναισθηματική εμπλοκή μεταξύ πατέρα και παιδιού αυξάνεται σε όσους πατέρες ήταν παρόντες στον τοκετό του παιδιού τους και είχαν κόψει τον ομφάλιο λώρο, υποστηρίζοντας τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στον τοκετό. Η ψυχολογική υποστήριξη, η φροντίδα και η ενίσχυση δεσμού με τη σύζυγό τους, ήταν βασικό κίνητρο για την παρουσία τους στον τοκετό. Η κοινή εμπειρία με την σύζυγο κρίθηκε ανεκτίμητη, αναφέροντας αισθήματα υπερηφάνειας, ευτυχίας, ολοκλήρωσης, ικανοποίησης και αγάπης. Οι πρωτότοκοι πατέρες φαίνεται να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία τοκετού, την ξενάγηση στην αίθουσα, καθώς και για το πώς να υποστηρίξουν σωματικά και συναισθηματικά τις συντρόφους τους. Οι μαίες πρέπει να έχουν επίγνωση των αναγκών των πατέρων κατά την διαδικασία του τοκετού και να ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες με ερευνητικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Συμπεράσματα: Τα ευρήματα έδειξαν πως υπάρχουν σημαντικά μηνύματα για τους επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν προγεννητικά μαθήματα, ειδικότερα τις/τους μαίες/ μαιευτές που στηρίζουν ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι πατέρες χρειάζονται, σωστή και ερευνητικά τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του πατέρα στον τοκετό.
Keywords: fathers; husbands; partners; role; experiences; delivery; birth