Επίδραση των κλιματικών συνθηκών και αλλαγών στις κατασκευές - Ζαννέττου, Μαρία (My University, 2022)
Στην εργασία αυτή εξετάζεται η επίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή στον κτιριακό τομέα. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανησυχία, για τον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω των επιπτώσεων που έχει στον κύκλο ζωής των έργων. Αρχικά, γίνεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, τις αιτίες που το δημιουργούν καθώς και τις επιπτώσεις του σε διάφορους τομείς. Στην επόμενη ενότητα, γίνεται αναφορά στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι αλλαγές σε θερμοκρασία, βροχόπτωση και ερημοποίηση που συμβαίνουν σταδιακά και στην Κύπρο παρουσιάζοντας στοιχεία και δεδομένα από το τμήμα Μετεωρολογίας για τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια συγκριτικής μελέτης με το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται περισσότερο ή λιγότερο από τις καιρικές μεταβολές. Ακόμη, γίνονται κάποιες επισημάνσεις στους κινδύνους που αναμένεται να έχει η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη μελλοντικά. Σε επόμενο στάδιο, παρουσιάζεται η επιρροή της αλλαγής του κλίματος σε κτίρια και άλλες κατασκευές. Στη συνέχεια, γίνεται περιγραφή των μηχανισμών μεταφοράς θερμότητας, ανέμου και ατμών στα δομικά υλικά. Ακόμη, καταγράφονται πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες των δομικών υλικών που συναντώνται κατά κύριo λόγο στις κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα πετρώματα, το ξύλο, τα κονιάματα και τα κεραμικά. Τέλος, περιγράφονται οι μηχανισμοί φθοράς των δομικών αυτών υλικών. Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζονται δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο. Αυτές οι ανασκοπήσεις επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κτιριακές κατασκευές καθώς και σε οδικά δίκτυα.
Keywords: Κλιματική αλλαγή; Κατασκευές; Δομικά υλικά; Φθορά; Μηχανισμοί; Climate change; Construction; Building materials; Decay; Mechanisms