Διερεύνηση μεθόδων εναλλακτικής θεραπείας για μείωση του stress και της επαγγελματικής εξουθένωσης σε νοσηλευτές της ΜΕΘ - Ιωάννου, Ραφαέλα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Τα αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης ,stress και κόπωσης ειδικότερα σε νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αποτελούν θέμα ύψιστης σημασίας και προβληματισμού για διερεύνηση μεθόδων εναλλακτικής θεραπεία για μείωση τους. Σκοπός: Σκοπός αυτής της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να διερευνήσει την επίδραση των εναλλακτικών μεθόδων στη μείωση του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης σε νοσηλευτές της ΜΕΘ. Υλικό και Μέθοδος: Για την παρούσα ανασκόπηση έγινε αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar χρησιμοποιήθηκε ο σύνδεσμος “OR” και “AND” με τις λέξεις κλειδιά “occupational stress or stress or burnout or fatigue or anxiety”, “intensive care unit or critical care unit”, “nurse or intensive care nurses or critical care nurses or nursing ” , “coping styles or relaxation or mindfulness or massage therapy ” Στην παρούσα ανασκόπηση, συγκαταλέχθηκαν μόνο μελέτες όπου περιέλαβαν σαν δείγμα νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μελέτες που αφορούσαν μόνο burnout ,άγχος και κόπωση από το 2010 -2020 Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 5 έρευνες ποσοτικού σχεδιασμού. Με τα ευρήματα των ερευνών διαπιστώθηκε πως υπάρχει στατιστικά σημαντική μείωση στις κύριες μεταβλητές burnout , άγχος και κόπωση και με τις 5 μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας σε νοσηλευτές που εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Συμπέρασμα: Η χρήση των μεθόδων εναλλακτικής θεραπείας φαίνεται να συμβάλλουν ευεργετικά στην μείωση των κύριων εκβάσεων που μελετά η έρευνα. Η βιβλιογραφία που βρέθηκε επί του θέματος ήταν πολύ περιορισμένη ,έτσι κρίνεται απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της έρευνας σε διεθνές επίπεδο ώστε να φανεί το μέγεθος του προβλήματος για να δοθεί η απαραίτητη σοβαρότητα για εφαρμογή τους.
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση; Stress; Kόπωση; Μέθοδοι εναλλακτικής θεραπείας; Νοσηλευτές ΜΕΘ; Burnout; Stress; Fatigue; Alternative care methods; Intensive care nurse