Παρακολούθηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης με συστήματα Laser και ηλιακά φωτόμετρα στην περιοχή της Λεμεσού - Χαραλάμπους, Νικολίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναγνωρίζεται σήμερα σαν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν θεσμοθετήσει σχετική υποχρεωτική νομοθεσία που να εξασφαλίζει ένα αποδεκτό επίπεδο ποιότητας ζωής. Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει μεθόδους για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λεμεσό με χρήση της τεχνικής LIDAR (Light Detection And Ranging), των ηλιακών φωτόμετρων τύπου Cimel και των συσκευών μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων τύπου Dust Trak. Σκοπός των μετρήσεων PM10 (αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 10 μm) και ΑΟΤ (οπτικού πάχους αερολυμάτων) που λήφθηκαν είναι αρχικά η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο της Λεμεσού και παράλληλα η ανάπτυξη μιας εξίσωσης που να συνδέει τις παραμέτρους PM10 και ΑΟΤ. Στόχος είναι η μελλοντική συστηματική μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με έξυπνα συστήματα παρακολούθησης όπως τα δορυφορικά δεδομένα. Από τα γραφήματα της χρονικής εξέλιξης της κατακόρυφης κατανομής της έντασης του σήματος που προέκυψαν από τις μετρήσεις με την τεχνική LIDAR, παρατηρήθηκε πως πέραν του ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος (ΑΟΣ), ορισμένες φορές παρατηρούνται επιπλέον στρώματα που οφείλονται στη διασυνοριακή μεταφορά ρύπων ή/και σε νέφωση. Από τις μετρήσεις ΑΟΤ που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Λεμεσού το όριο για το ΑΟΤ ξεπερνιέται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η εξίσωση που προέκυψε έδωσε συντελεστή συσχέτισης R=0.68, γεγονός που υποδεικνύει την επίτευξη του αρχικού στόχου. Η συγκεκριμένη εξίσωση θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα δορυφορικά δεδομένα για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.
Keywords: Ατμοσφαιρική ρύπανση; Λεμεσός; Air pollution; Light Detection and Ranging; Limassol