Περιβαλλοντική και Οικονομική Απόδοση και Ανταγωνιστικότητα των Ναυτιλιακών Εταιρειών - Μιχάηλου, Κατερίνα (My University, 2022)
Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύονται κάποια σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την βιβλιογραφία. Μέσω των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας συμβάλουμε σε ευρήματα σχετικά με τις πράσινες πρακτικές και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές αποδόσεις στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Για να εξετάσουμε τα ερωτήματα αυτής της έρευνας συλλέξαμε δεδομένα από ερωτηματολόγια και στη συνέχεια αναλύσαμε αυτά τα δεδομένα μέσω της περιγραφικής στατιστικής με τη χρήση του προγράμματος της SPSS και της excel. Στην έρευνα αυτή, αναλύονται οι πράσινες πρακτικές και εξετάζεται αν η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών από τις ναυτιλιακές εταιρείες δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης μέσα από την μελέτη εξετάζεται αν η περιβαλλοντική απόδοση των εταιρειών έχει αντίκτυπο στην Οικονομική απόδοση των Ναυτιλιακών εταιρειών. Λόγω όμως των πράσινων πρακτικών που ακολουθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες έχει οδηγήσει στο να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα στο κλάδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα το οποίο εξετάζεται σε αυτή τη μελέτη. Στη συνέχεια ακόμη ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για μία ναυτιλιακή εταιρεία και αν ναι, έχει αντίκτυπο να αυξάνει ή να μειώνει τα κόστη της ναυτιλιακής εταιρείας; Επίσης, εξετάζεται αν επηρεάζει θετικά η αρνητικά τη ναυτιλιακή εταιρεία, η σχέση της περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης των ναυτιλιακών εταιρειών από τη υιοθέτηση των πράσινων πρακτικών. Μέσα από τα ερωτηματολόγια τα οποία έχουν δοθεί σε ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως εξετάζεται κατά πόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες ακολουθούν τις πράσινες πρακτικές και κατά πόσο η περιβαλλοντική απόδοση των ναυτιλιακών εταιρειών επηρεάζει την οικονομική απόδοση τους. Εξετάζεται αν η εφαρμογή των πράσινων πρακτικών δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μία ναυτιλιακή εταιρεία και αν προσπαθούν να υιοθετούν όσο περισσότερες πρακτικές ώστε να διαφοροποιηθούν στην ναυτιλιακή αγορά. Τελικά η περιβαλλοντική απόδοση της εταιρείας επηρεάζει την οικονομική της απόδοση;
Keywords: Ναυτιλιακές εταιρείες; Περιβαλλοντικός αντίκτυπος; Πράσινες πρακτικές