Πράσινος μετασχηματισμός στη ναυτιλία - Παναγιώτου, Χριστίνα (My University, 2022)
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας; Η κλιματική αλλαγή εκτείνεται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όπως και αύξηση των καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτό ο έλεγχος των ενεργειακών απαιτήσεων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αποτελέσουν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στη λειτουργία της ναυτιλίας. Εφόσον η αύξηση των ενεργειακών αναγκών έχει γραμμική σχέση με την αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας προβλέπει ότι η ναυτιλία θα αντιπροσωπεύει μέχρι το 2050 το 12-18% των παγκοσμίων εκπομπών CO2 που προέρχονται από τις μεταφορές. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία διεξάχθηκε έρευνα για τρόπους με τους οποίους τα λιμάνια της Κύπρου μπορούν να συμβάλουν στον «Πράσινο Μετασχηματισμό στη ναυτιλία» μειώνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις από ορυκτά καύσιμα και υιοθετώντας νέες μεθόδους με μηδενικές εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου. Για επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή παρουσιάζονται από την βιβλιογραφική ανασκόπηση τρόποι υλοποίησης τους. Οι μέθοδοι που παρουσιάζονται είναι χρήση αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τοποθέτησης φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών τόσο χερσαίο όσο και στον υπεράκτιο χώρο των λιμένων. Επίσης, περιλαμβάνονται νέα καύσιμα και πως αυτά μπορούν να δράσουν θετικά στο μέλλον αφού αναπτυχθούν τα ανάλογα πλοία και οχήματα για να μπορούν να χρησιμοποιούνται. Τα καύσιμα που αναφέρθηκαν είναι βιοκαύσιμα, υγροποιημένο φυσικό αέριο, υδρογόνο και αμμωνία. Στα λιμάνια της Κύπρου απαιτείται να γίνει εγκατάσταση μετρητών εκπομπών αερίων καθώς και μετρητών ενεργειακών απαιτήσεων προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος του προβλήματος. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι ανάλογες δυνατές μέθοδοι για μηδενικές εκπομπές.
Keywords: Ναυτιλία; Λιμάνια; Αέρια Θερμοκηπίου; Μετασχηματισμός; Στόχοι ΕΕ; Shipping; Ports; Greenhouse gases; Greenhouse gases; EU Objectives