Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετιζόμενα με το βρογχικό άσθμα στα παιδιά και στους έφηβους - Κουρομπίνα, Αλεξάνδρα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Τα επίπεδα βιταμίνης D στα ασθματικά παιδιά και έφηβους έχουν συσχετιστεί με παραμέτρους πνευμονικής λειτουργίας, τη σοβαρότητα και τον έλεγχο του άσθματος,. Σκοπός: Η μελέτη αυτή έχει ως σκοπό να διερευνήσει την συσχέτιση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με το άσθμα στα παιδιά και στους έφηβους. Υλικός και Μέθοδος: Πρόκειται για μια μελέτη συστηματικής ανασκόπησης. Η Μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση στην ελληνική και αγγλική βιβλιογραφία στις βάσης δεδομένων Pub Med και Medline. Οι λέξεις- κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν [vitamin D deficiencies OR vitamin D] AND [asthma] AND [child OR adolescent OR infant]. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 11 μελέτες, κατά την περίοδο 2009-2014, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως τα ασθματικά παιδιά έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τα μη ασθματικά παιδιά, ενώ έχουν και μεγαλύτερο επιπολασμό υποβιταμίνωσης D. Τα χαμηλά επίπεδα 25(OH)D σχετίστηκαν με οξείες παροξύνσεις και φτωχό έλεγχο του άσθματος. Τα ευρήματα δείχνουν μια αντίστροφη συσχέτιση με τα κορτικοστεροειδή φάρμακα, και μια θετική συσχέτιση με την πνευμονική λειτουργία. Συμπεράσματα: Ενώ αρκετές μελέτες έδειξαν πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με μειωμένο έλεγχο του άσθματος, αυξημένους παροξυσμούς και χαμηλή πνευμονική λειτουργία, φαίνεται να υπάρχουν και αντιφατικά ευρήματα, ως άμεση απόρροια την ανάγκη για περεταίρω έρευνα.
Keywords: Άσθμα; Παιδιά; Έφηβοι; Βιταμίνη D