Παράγοντες που επηρεάζουν τις τουριστικές προτιμήσεις: η περίπτωση των φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου - Γιαννακού, Σωκράτης (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που έχει τις ρίζες του συνυφασμένες με τον άνθρωπο από τα πανάρχαια χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις υψηλές θέσεις στο προσκήνιο της ζωής του μέχρι και σήμερα, είναι ο τουρισμός και τα ταξίδια. Συγκεκριμένα, οι νέοι σήμερα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τμήμα και ποσοστό της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Η έρευνα αυτή, εξετάζει και καταλήγει στους κυριότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις τουριστικές προτιμήσεις των φοιτητών. Μία καυτή θέση και εικόνα του σταδίου ζωής το οποίο διέρχονται οι νέοι και απ’ το οποίο επηρεάζονται συνάμα οι τουριστικές τους προτιμήσεις, αποφάσεις και δραστηριότητες. Κάποιοι από τους εσωτερικούς παράγοντες που μελετώνται είναι (οι προτιμήσεις, η ψυχολογία, η κουλτούρα, η κοινωνική μόρφωση, η συμπεριφορά) ενώ στους εξωτερικούς παράγοντες ενάγονται (η πολιτική σταθερότητα, οι καιρικές συνθήκες, η εικόνα των προορισμών, το διαδίκτυο και τα τουριστικά γραφεία και οι οικονομικοί λόγοι). Για το σκοπό αυτό διεξήχθη έρευνα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου δόθηκαν ερωτηματολόγια ποσοτικού χαρακτήρα, σε 150 φοιτητές συνολικά. Εκτενέστερα στην έρευνα αναφέρονται και αναλύονται λεπτομερώς οι ερευνητικοί της στόχοι, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, καθώς και αξιόλογα συμπεράσματα.
Keywords: Tourism; Traveling; Generation Y; Τουρισμός; Ταξίδια; Γενιά Υ