Συμπληρωματική ζωοτροφή για αναπτυσσόμενους μόσχους - Μάτσιου, Γεώργιος (My University, 2025)
Η παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδρασης ενός συμπληρώματος ζωοτροφής με κύριο συστατικό τη ζύμη Pichia guilliermondii, στο ρυθμό αύξησης του σωματικού βάρους και στην παρουσία εντερικών μικροοργανισμών σε νεαρά μοσχάρια. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα με 14 μοσχάρια: 7 στην πειραματική ομάδα με ζύμη (ομάδα V) και 7 στην ομάδα ελέγχου (C), διαρκείας 60 ημερών. Τα μοσχάρια εκτρέφονταν σε ατομικούς κλωβούς και δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν στις 15 και 30 ημέρες μετά την έναρξη της χορήγησης για μικροβιολογική ανάλυση (Salmonella spp., Cryptosporidium spp., Escherichia coli και κοκκιδίων), ενώ το σωματικό βάρος εκτιμήθηκε σε τακτά χρονικά διαστήματα με ταινία μέτρησης θωρακικής περιφέρειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που χορηγήθηκε συμπλήρωμα, παρουσίασε μια ονομαστικά καλύτερη ανάπτυξη κατά 6,7% στο τελικό μέσο σωματικό βάρος των μόσχων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, που ωστόσο δεν είναι στατιστικά σημαντική διαφορά. Επιπλέον, κατά την πρώτη δειγματοληψία, η ομάδα ελέγχου C εμφάνισε μεγαλύτερη ποικιλία και υψηλότερους πληθυσμούς παθογόνων μικροοργανισμών (σε μια μικροβιολογική ανάλυση για Escherichia coli, κοκκίδια και Cryptosporidium spp.) που ωστόσο δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με δεδομένο την εφαρμοζόμενη μέθοδο. Αυτό το εύρυμα ίσως υποδηλώνει μια πιθανή αντιμικροβιακή ή σταθεροποιητική επίδραση της ζύμης Pichia guilliermondii που ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με παραπέρα έρευνα για την ύπαρξη, ή όχι, μιας θετικής επίδρασης της Pichia guilliermondii στη μείωση της σοβαρότητας των εντερικών λοιμώξεων σε αναπτυσσόμενα μοσχάρια.
Keywords: Pichia guilliermondii; σωματικό βάρος; dairy efficiency; livestock economics; dairy farming; production costs; calf rearing; animal welfare; early development; Cyprus