Αφαλάτωση θαλάσσιου νερού με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας - Καλογήρου, Σωτήρης (My University, 1996)
Αναλύονται και συγκρίνονται μεταξύ τους οι διάφορες υπάρχουσες μέθοδοι αφαλάτωσης ως προς την κατανάλωση πρωτεύοντος ενέργειας, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης των μονάδων, την απαιτούμενη επεξεργασία του θαλάσσιου νερού και την ευκολία συνδυασμού τους με την ηλιακή ενέργεια. Από αυτή την ανάλυση φαίνεται η δυνατότητα χρήσης της μεθόδου αφαλάτωσης με αποστακτήρα πολλαπλών διαβαθμίσεων με συνδυασμό συμβατικής και ηλιακής ενέργειας. Από τα είδη των διαφόρων ηλιακών συλλεκτών οι γραμμικοί συλλέκτες παραβολικού τύπου επιλέγονται λόγω της δυνατότητας τους να εργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες με υψηλή απόδοση. Οικονομική ανάλυση της μεθόδου αυτής με βάση τα κυπριακά οικονομικά μεγέθη, δείχνει μια τιμή νερού σε 89σ (400 Δρχ) το κ.μ. που θεωρείται αρκετά καλή τιμή. Η χρήση συστήματος με ηλιακή ενέργεια μόνο είναι ασύμφορη, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αποστακτήρα, της μεγάλης επιδότησης των συμβατικών καυσίμων από το κράτος και του μεγάλου χρονικού διαστήματος που το σύστημα μένει αδρανές κατά τη νύκτα
Desalination of Sea-water with Solar Energy
Keywords: Ηλιακή ενέργεια; Αφαλάτωση; Αποστακτήρας πολλαπλών διαβαθμίσεων; Γραμμικοί συλλέκτες παραβολικού τύπου; Solar energy; Desalination; Multiple effects boiling evaporator; Linear parabolic through collectors