Λογοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση - Μιχαήλ, Χριστοφόρα (q, 2021)
Η πτυχιακή εργασία βασίζεται πάνω σε βιβλιογραφική ανασκόπηση, με κύριο θέμα την λογοθεραπευτική παρέμβαση σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Ο σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η συγκέντρωση πληροφοριών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και εκμάθηση γνώσεων για την Λογοθεραπεία όσον αφορά τον τομέα της εγκεφαλικής παράλυσης. Η παρούσα πτυχιακή χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι γενικές πληροφορίες για την εγκεφαλική παράλυση που αφορούν τον ορισμό, μια ιστορική αναδρομή, τα αίτια, την διάγνωση, την πρόγνωση, τις μορφές, την διαφοροδιάγνωση και τις συνοδές διαταραχές της εγκεφαλική παράλυσης. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στις διαταραχές σίτισης και κατάποσης των ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση (Ε.Π.) και στη λογοθεραπευτική παρέμβαση που λαμβάνουν. Επίσης, δίνεται έμφαση στους εναλλακτικούς τρόπου σίτισης καθώς και τις στοματοπροσωπικές θεραπείες που λαμβάνουν τα άτομα αυτά. Στην συνέχεια αναφέρετε το αντίκτυπο της επικοινωνίας και οι διαταραχές λόγου που προκύπτουν μέσα από εγκεφαλική παράλυση , ποιοι είναι οι τύποι δυσαρθρίας καθώς και ποια είναι η λογοθεραπευτικη παρέμβαση στις μαθησιακές δυσκολίες . Κλείνοντας, δίνονται πληροφορίες για εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται.
Keywords: Λογοθεραπεία; Εγκεφαλική παράλυση; Σίτιση; Κατάποση; Επικοινωνία; Speech therapy; Cerebral palsy; Feedin; Swallowing; Communication