Αποτύπωση Αρχαιολογικού χώρου με φωτογραμμετρικές μεθόδους - Αποστόλου, Μαρία (Τμημα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών αποτελεί το πρωτοβυζαντινό μνημείο που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι Λεμεσού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Πρόκειται για ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα που ανασκάπτεται στη θέση «Καταλύμματα Πλακωτών» 15 χιλιόμετρα από τη παραλία του Κουρίου το οποίο είχε εντοπισθεί από το 1954 και το 2007 άρχισε να έρχεται στο φως. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εφαρμογή των φωτογραμμετρικών διαδικασιών για την καταγραφή και τοπογραφική τεκμηρίωση του αρχαιολογικού χώρου. Για την λήψη αεροφωτογραφιών χρησιμοποιήθηκε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και για την εξασφάλιση φωτοσταθερών γεωδαιτικός σταθμός. Στην εφαρμογή επιλέχθηκαν δύο μέθοδοι επεξεργασίας δεδομένων φωτογραμμετρίας, ψηφιακός φωτογραμμετρικός σταθμός και υπολογιστική όραση με απώτερο σκοπό την σύγκριση αυτών, εκ των οποίων η μία είναι προηγμένης τεχνολογίας. Τελικά προϊόντα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι δύο ορθοφωτοχάρτες της περιοχής μελέτης, οι οποίοι ελέγχονται ως προς την ποιότητα και την ακρίβεια και εξάγονται κάποιες διαπιστώσεις και συμπεράσματα για τις ιδιαιτερότητες κάθε μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε.
Keywords: Αρχαιολογικός χώρος; Φωτογραμμετρικές διαδικασίες; Ακρωτήρι, Λεμεσός; Αrcheological site; photogrammetric procedures; Αkrotiri, Limassol