Στάσεις και πεποιθήσεις ατόμων απέναντι στο εμβόλιο κατα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Δημητρίου, Μικαέλλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή:Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πέμπτος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Η αντιμετώπιση του ίου των ανθρωπίνων θηλωμάτων μπορεί να γίνει με την πρωτοβάθμια (εμβόλιο κατά του HPV) και δευτεροβάθμια (test Pap) πρόληψη. Το εμβόλιο έναντι του HPV προφυλάσσει από τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας από τις δυσπλασίες και από τα κονδυλώματα. Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση αξιολόγησε μελέτες που εξέτασαν τη δεκτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό έναντι του HPV. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων Pubmed, Cinhal, Cochrane library, Health & Safety Science Abstracts, Biomed Central. Τα κριτήρια επιλογής των άρθρων που χρησιμοποιήθηκαν είναι όσα είχαν σχέση με τις λέξεις – κλειδιά “attitudes’’ , ‘‘beliefs’’, ‘‘HPV vaccine’’, ‘‘Human pappilomavirus’’ , ‘‘cervical cancer’’ , ‘‘women’’. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση οδήγησε στη συλλογή 144 συνολικά μελετών, από τις όποιες 110 απερρίφθησαν από την μελέτη του τίτλου. Στη ανασκόπηση συμπεριλήφθησαν τελικά 10 μελέτες, με τις υπόλοιπες να απορρίπτονται βάση των κριτηρίων αποκλεισμού. Από όλες τις μελέτες που διερευνήθηκαν, συμπεραίνουμε πως υπάρχει μειωμένη γνώση αναφορικά με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη σημασία συμβολής του. Συμπεράσματα: Από το σύνολο των υπαρχόντων δεδομένων διαπιστώσαμε, πως υπάρχουν αρκετά εμπόδια που επηρεάζουν την αποδοχή του εμβολίου. Η μειωμένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθιστά το πεδίο αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για μελλοντική έρευνα. Ανάγκη για αύξηση της εκπαίδευσης όσον αφορά το εμβόλιο και τη σπουδαιότητα του.
Keywords: Εμβόλιο HPV; Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων; Καρκίνος τραχήλου της μήτρας; Γυναίκα