Ο Αντίκτυπος της Πανδημίας COVID-19 στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία - Χατζηγεωργίου, Ελένη (My University, 2021)
Εισαγωγή: Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 είναι σημαντικός παράγοντας άγχους με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για τη ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών και μητέρων. Σκοπός: Διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στις περιγεννητικές εμπειρίες εγκύων γυναικών και μητέρων στην Κύπρο. Μέθοδος: Συγχρονική μελέτη, διεξήχθη από τον Ιούλιο του 2020 – Ιανουάριο του 2021. Συμμετείχαν 695 γυναίκες, 355 έγκυες και 340 μητέρες (με βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών) που διαμένουν στην Κύπρο ( Μέρος διεθνούς μελέτης Riseup-PPD-COVID-19 – NCT04595123). Αποτελέσματα: Η ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών έχει επηρεαστεί αρνητικά και το 63,1% ανέφεραν ότι τα επίπεδα άγχους ή η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η μεγαλύτερη πηγή άγχους που σχετίζεται με την έξαρση του COVID-19 ήταν: επιπτώσεις στο παιδί, ανησυχίες για τη δική τους υγεία, οικονομικές ανησυχίες, επιπτώσεις σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας, και επιπτώσεις στη γενική ευημερία λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης ή/και καραντίνας. Οι πιο κοινές αλλαγές που βίωσαν οι έγκυες γυναίκες (N=355) στη φροντίδα τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 ήταν η απουσία μαθημάτων προετοιμασίας για γονεικότητα (20,6%), ακύρωση ή μείωση της συχνότητας των περιγγενητικών επισκέψεων (16,6%), και αλλαγή στο επιλεγμένο νοσοκομείο (12,1%). Για τις γυναίκες μετά τον τοκετό (N=340), η πιο κοινή αλλαγή ήταν η απαγόρευση της υποστήριξης τους από το σύντροφο ή μέλη της οικογένειας κατά τη διάρκεια του τοκετού (47,1%), και αλλαγή στο είδος τοκετού, από φυσιολογικό τοκετό σε καισαρική τομή (10%). Συμπεράσματα/εισηγήσεις: Οι έγκυες γυναίκες και μητέρες έχουν πρόσθετες ανάγκες και ανησυχίες ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πανδημίας. Η ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων δείχνει ότι η πανδημία COVID-19 και τα σχετικά μέτρα που επιβλήθηκαν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις περιγεννητικές εμπειρίες των εγκύων γυναικών και μητέρων στην Κύπρο.
Keywords: COVID-19; Perinatal; Pregnant; Postpartum; Mothers; Experiences; Descriptive; Survey