Η επίδραση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο ανθρώπινο δυναμικό : ποσοτική έρευνα στον ξενοδοχειακό τομέα - Κλατσιά, Άντρη (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η επιδραση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στο ανθρώπινο δυναμικό: ποσοτική έρευνα στον ξενοδοχειακό τομέα» διεξήχθη από την Άντρη Κλατσιά, φοιτήτρια του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Δρ. Παρασκευής Δεκούλου και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018. Στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει, κατά πόσο οι ξενοδοχειακοί οργανισμοί επενδύουν σε ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και κατά πόσο οι ενέργειες αυτές επηρεάζουν την Εργασιακή Ικανοποίηση, την Εργασιακή Επίδοση, την Ηγεσία και τέλος την Οργανωσιακή Υποστήριξη. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη διανομή ερωτηματολογίου σε πέντε ξενοδοχεία της Κύπρου. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 85 μικρές και στοχευόμενες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν στη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων και κατόπιν θα επιφέρουν ακριβή αποτελέσματα. Το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας αποτελείται από τις θεωρίες τριών σπουδαίων θεωρητικών που μελέτησαν την ΕΚΕ, τον Ηoward Bowen (1953), τον Keith Davis (1960, 1973) και τον Archie Carroll (1979). Επιπλέον, τα ερευνητικά ερωτήματα που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι, κατά πόσο η υιοθέτηση πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μπορεί να επηρεάσει την εργασιακή ικανοποίηση και εργασιακή επίδοση και κατά πόσο επηρεάζουν οι πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης την ηγεσία και την οργανωσιακή υποστήριξη. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σημαντικά θετική σχέση μεταξύ της ΕΚΕ και της Εργασιακής Ικανοποίησης, της Ηγεσίας και της Οργανωσιακής Υποστήριξης, ενώ δεν υπήρξε σημαντική σχέση μεταξύ της ΕΚΕ και της Εργασιακής Επίδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθοριστικός παράγοντας στην έρευνα υπήρξε το «Σύνολο καθαρών μηνιαίων αποδοχών» των εργαζομένων. Δεδομένου ότι η έρευνα στην Κύπρο για το θέμα της ΕΚΕ και των ξενοδοχειακών οργανισμών ειδικότερα, είναι πολύ περιορισμένη, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευθούν.
Keywords: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Εργασιακή Ικανοποίηση; Εργασιακή Επίδοση; Ηγεσία; Οργανωσιακή Υποστήριξη; Ξενοδοχειακοί οργανισμοί