Η επίδραση του φύλου στις στάσεις, γνώσεις και πεποιθήσεις των ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ως προς την έγκαιρη προσέλευση στο νοσοκομείο - Παναγιώτου, Γεωργία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Υπόβαθρο: Οι στάσεις, γνώσεις και πεποιθήσεις ενός ατόμου για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ΟΣΣ), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην καθυστέρηση αναζήτησης ιατρικής βοήθειας. Σκοπός: Να διερευνήσει την επίδραση του φύλου στις γνώσεις, στάσεις και πεποιθήσεις των Κυπρίων ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, ως προς την έγκαιρη προσέλευση τους στο νοσοκομείο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σχεδιασμός: Περιγραφική μελέτη σύγκρισης με συγκρινόμενες ομάδες άνδρες και γυναίκες ασθενείς μετά από ΟΣΣ. Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο ACSRI, το οποίο δημιουργήθηκε από τους Riegel et al ,(2007) για την αξιολόγηση των στάσεων, γνώσεων και πεποιθήσεων των Κυπρίων ασθενών μετά από επιβεβαιωμένη διάγνωση ΟΣΣ σε δυο μεγάλα νοσοκομεία της Κύπρου. Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείται από 260 άτομα ηλικίας 61,3±10,7. Οι 46 (17,7%) συμμετέχοντες είναι γυναίκες. Η επίδραση των γνώσεων στις στάσεις και πεποιθήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανέδειξε ότι οι Γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο μειωμένα επίπεδα (σε ποσοστιαίες μονάδες) στις Πεποιθήσεις (b=-5.7), τις Γνώσεις (b=-7.4) και τις Στάσεις (b=-9,3) ως προς την έγκαιρη προσέλευση σε ΟΣΣ. Οι Άντρες παρουσιάζονται πιο «σίγουροι» από τις Γυναίκες είτε αυτό αφορά σε «Αναγνώριση συμπτωμάτων» είτε σε «ετοιμότητα για Παροχή βοήθειας» σε περίπτωση ΟΣΣ. Σημαντική επίδραση του φύλου στις πεποιθήσεις παρατηρείται στην ερώτηση «Αν πίστευα ότι είχα πάθει καρδιακή προσβολή θα περίμενα να είμαι εντελώς σίγουρος, προτού πάω στο νοσοκομείο» όπου το 91,1% των Αντρών «Διαφωνεί», ενώ οι Γυναίκες «Διαφωνούν» σε ποσοστό 80,4% (p=0.04). Συμπέρασμα: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, φαίνεται να έχουν καλή γνώση στην αναγνώριση των συμπτωμάτων του ΟΣΣ στον εαυτό τους, καθώς και τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης πάθησης, με τους άνδρες να επιζητούν ευκολότερα ιατρική βοήθεια.
Keywords: Φύλο; Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο; Γνώσεις; Στάσεις; Πεποιθήσεις