Μελέτη επίπλωσης της παραδοσιακής κυπριακής κατοικίας - Φραντζέσκου, Κρίστα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η πτυχιακή μου εργασία έχει σαν θέμα την επίπλωση της κυπριακής παραδοσιακής κατοικίας. Εστιάζοντας στους 19ο και 20ό αι. μέσα από τη βιβλιογραφία, στις επισκέψεις σε λαογραφικά και εθνογραφικά μουσεία της Κύπρου καθώς και στις επισκέψεις σε χωριά με αναπαλαιωμένα/διατηρητέα σπίτια τα οποία διαθέτουν δικά τους έπιπλα, μαζεύτηκε φωτογραφικό υλικό και πραγματοποιήθηκε ένας σεβαστός αριθμός συνεντεύξεων. Έτσι, μελέτησα την επίπτωση της Κυπριακής παραδοσιακής κατοικίας και διάλεξα το έπιπλο της καρέκλας για μελέτη εις βάθος. Αφού μελετήθηκε η κυπριακή παραδοσιακή καρέκλα, ακολούθησε ο σχεδιασμός καινούριου επίπλου, αφού προηγήθηκε έρευνα στη σύγχρονη επιπλοποιία, αλλά και σχεδιαστική αναζήτηση αισθητικών και πρακτικών λύσεων όσον αφορά τη χρηστικότητα του έργου. Αυτό το έπιπλο θα είναι ένα πάντρεμα της παράδοσης με το σύγχρονο. Ακολούθως, άρχισε η κατασκευή του έργου, μετά από πειραματισμό, εύρεση και επιλογή των σωστών υλικών για την κατασκευή του καινούριου επίπλου αλλά και την επιλογή σωστών συνεργατών, για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και υλοποίηση του έργου. Με αυτό το έπιπλο προσπάθησα να εντάξω ξανά την παράδοση στο σύγχρονο κυπριακό σπίτι.
Keywords: Traditional residential; Cyprus; Museums; Furnishings