Ο ρόλος της διατροφής στις επιπλοκές του διαβήτη - Χαραλάμπους, Χαράλαμπος (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Σκοπός: Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώνεται στη διερεύνηση κατά πόσο η διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη σε διαβητικά άτομα. Υλικό - Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε κατά την χρονική περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020 από στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cohrane και Cinahl. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι «diabetes» AND «nutrition» OR «health patterns» Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς και συνδέσμους. Σχετικά άρθρα αναζητήθηκαν επίσης με χειροκίνητη σάρωση και στη βιβλιογραφία (παραπομπές) των άρθρων που επιλέγηκαν κατά την πρώτη αναζήτηση. Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί από το 2010 μέχρι και το 2019 και η γλώσσα δημοσίευσης είναι η αγγλική. Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας προέκυψαν 1315 άρθρα. Ακολούθως, με την χρήση των περιορισμών της μηχανής αναζήτησης (filters: publication dates: last 5 years, species: humans, Language: English), προέκυψαν 280 άρθρα. Τα άρθρα αυτά μελετήθηκαν αρχικά από τον τίτλο και την περίληψη και απορρίφθηκαν 258 άρθρα τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή ήταν άσχετα με το θέμα της παρούσας εργασίας. Τα 22 άρθρα που απέμειναν μελετήθηκαν πλήρως και από αυτά απορρίφθηκαν ακόμα 14 άρθρα, αφού δεν πληρούσαν τα κριτήρια που τέθηκαν. Από την βιβλιογραφία των 8 σχετικών άρθρων, συνολικά συμπεριλήφθηκαν και οι 8 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στην παρούσα ανασκόπηση. Συμπεράσματα: Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα διατροφικά πρότυπα συσχετίζονταν με παράγοντες διατροφής για την πρόληψη CVD, και άλλων προβλημάτων υγείας σε ασθενείς με T2DM και Τ1DM.
Keywords: Διατροφή; Μεσογειακή διατροφή; Διαβήτης; Nutrition; Mediterranean diet; Health pattern; Diabetes