Καθορίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μηχανικών προϊόντων και αγαθών στην Κύπρο στο παρελθόν και παρόν - Οδυσσέως, Δέσποινα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η όλη μελέτη και εφαρμογή γίνεται και αφορά την Κύπρο. Ο στόχος αυτού του ερευνητικού έργου είναι η διερεύνηση της διαχρονικής σημασίας των στόχων των Κυπριακών επιχειρήσεων μηχανολογικών προϊόντων και αγαθών στην Κύπρο, μέσα από Παγκύπρια έρευνα και χρησιμοποιώντας προσυμφωνημένο πλάνο δειγματοληψίας. Διερευνήθηκε η γνώση και η άποψη των καταναλωτών/χρηστών, εισαγωγέων και κατασκευαστών της Κύπρου στους κύριους στόχους ή παραμέτρους απόδοσης των επιχειρήσεων οι οποίοι είναι η ποιότητα, ταχύτητα, αξιοπιστία, ευελιξία και το κόστος. Για ένα χρονικό διάστημα ο ερευνητής πήρε πληροφορίες μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση του βαθμού βελτίωσης ή χειροτέρευσης των 5 βασικών στόχων της τελευταίας δεκαετίας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με την παράδοση των πινάκων και γραφημάτων που διεξάχθηκαν από τα ερωτηματολόγια και με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας στην Κύπρο. Αρχικά αποφασίστηκαν οι βασικές παράμετροι τις ποιότητας. Στη συνέχεια, με βάση τις πέντε κύριες παραμέτρους και μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση δημιουργήθηκε το ερωτηματολόγιο. Έγινε συλλογή του δείγματος και στη συνέχεια με τη βοήθεια του προγράμματος της Excelκαταγράφηκαν οι απαντήσεις καταναλωτών και προμηθευτών όπου δημιουργήθηκαν οι πίνακες και οι γραφικές παραστάσεις στις οποίες έγινε ο σχολιασμός και η ανάλυση τους. Με την μελέτη αυτή εντοπίστηκαν σημεία για βελτίωση και εισήγηση τρόπων προς επίτευξή τους. Ο ερευνητής έδωσε τα συμπεράσματα του και εισηγήσεις από την ανάλυση με σκοπό την βελτίωση των Κυπριακών επιχειρήσεων όσο αφορά τα προϊόντα και αγαθά στον τομέα της Μηχανικής. Κατά τον ερευνητή η έρευνα/μελέτη που έγινε ήτα επιτυχής αφού ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας επιτεύχθηκαν. Η Κυπριακές επιχειρήσεις όπως αποδείχθηκε παρουσιάζουν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς της ποιότητας. Τα κυριότερα αποτελέσματα και οφέλη που συναπεκόμισε ο ερευνητής αλλά και οι επιχειρήσεις είναι τα εξής: • Η ευελιξία στις Κυπριακές επιχειρήσεις υπερτερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες παραμέτρους • Περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι απαιτούνται για περισσότερη βελτίωση στον τομέα της ποιότητας, αξιοπιστίας, κόστους και ταχύτητας • Με την μελέτη αυτή μπορούν εύκολα οι επιχειρήσεις να βελτιωθούν αφού μέσα από αυτή μπορούν να βρουν τα αδύναμα σημεία και να τα βελτιώσουν • Όσο αφορά τον ερευνητή, ο ίδιος πλέον μπορεί να εργάζεται αυτόνομα και να ασχοληθεί με μελλοντική έρευνα αγοράς μεγαλύτερου και στρωτού δείγματος
Keywords: Μηχανολογικά προϊόντα; Επιχειρήσεις--Κύπρος; Ποιότητα προϊόντων