Ανάλυση Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων στην Κύπρο 2011-2020 και Προοπτικές Εναρμόνισης με τη Στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο - Γεωργίου, Νίκος (My University, 2022)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε στις 11 Δεκεμβρίου 2019 την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που περιλαμβάνει δράσεις και στρατηγικές με κύριο σκοπό την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης μέχρι το 2050. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται μεγάλες αλλαγές, πρωτοβουλίες και ενέργειες σε αρκετούς τομείς όπως μεταφορές, βιομηχανία, ενέργεια, γεωργία, κλίμα και βιώσιμη χρηματοδότηση. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η γεωργία, με το όραμα της ΕΕ για τη γεωργία του μέλλοντος να περιγράφεται στη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Αυτή η Στρατηγική έχει ως κύριους στόχους την εξασφάλιση οικονομικά προσιτών και θρεπτικών τροφίμων, τη στήριξη βιώσιμης παραγωγής τροφίμων καθώς και την προώθηση πιο βιώσιμης κατανάλωσης τροφίμων και υγιεινής διατροφής. Για την εξασφάλιση των στόχων αυτών μια από τις απαιτήσεις της Στρατηγικής είναι η μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών στις Ευρωπαϊκές χώρες κατά 50% μέχρι το 2030, ένα στόχο που πρέπει να υλοποιήσει και η Κύπρος. Σε αυτή την πτυχιακή εργασία θα γίνει μια προσπάθεια αποτύπωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών την Κύπρο με χρήση δεδομένων από το 2011-2020, εξαγωγή συμπερασμάτων για την τάση χρήσης τους καθώς και σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει αύξηση της χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ευρώπη. Η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία στη χρήση υψηλής επικινδυνότητας φυτοπροστατευτικών ουσιών σε όλη την Ευρώπη, που πρέπει να διερευνηθεί και να επιλυθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Keywords: Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο; Ανάλυση; Κύπρος; Φυτοπροστατευτικά; Farm to Fork; Prospects; Analysis; Cyprus; Pesticides