Στάθμιση των κλιμάκων φόρτου νοσηλευτικής φροντίδας ΝΑS και CNIS σε μονάδες εμφραγματιών - Γκούζου, Μ.; Παπαθανάσογλου, Ελισάβετ; Λεµονίδου, Χρυσούλα; Καλαφάτη, Μαρία; Γιαννακοπούλου, Μαργαρίτα (My University, 2009)
Ο φόρτος εργασίας της νοσηλευτικής φροντίδας, καθώς και η βέλτιστη αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε Μονάδες Εμφραγματιών (ΜΕ). Σκοπός. H αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των κλιμάκων φόρτου νοσηλευτικής φροντίδας Nursing Activity Score (NAS) και Comprehensive Nursing Ιntervention Score (CNIS) σε ΜΕ, με στόχο την εκτίμηση της βέλτιστης αναλογίας ασθενών/νοσηλευτή για τις ΜΕ. Υλικό-Μέθοδος. Διεξήχθη πιλοτική, περιγραφική μελέτη και μελέτη συσχέτισης σε 2 ME (Αθήνα-Περιφέρεια). Πραγματοποιήθηκε μετάφραση των κλιμάκων από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα, αντίστροφη μετάφραση και έλεγχος από ομάδα ειδικών. Ως κλίμακα αναφοράς χρησιμοποιήθηκε η TISS-28. Έγιναν 116 ημερήσιες καταγραφές σε 47 ασθενείς σε τρεις εβδομάδες. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος αξιοπιστίας εσωτερικής συνοχής (Cronbach’s α), περιγραφική στατιστική και μελέτη συσχέτισης (SPSS 10.00). Αποτελέσματα. Τα περιγραφικά δεδομένα των ασθενών περιελάμβαναν: Ηλικία 68,64±11,35, φύλο 72,3% άνδρες, μέση διάρκεια παραμονής 3,48±2,13 ημέρες, θνησιμότητα 2,1%. Ο Cronbach’s α για τις CNIS, NAS ήταν α=0,76 και α=0,65, αντίστοιχα. Παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις (p<0,001) μεταξύ των βαθμολογιών στις κλίμακες NAS-CNIS (τ=0,51), NAS-TISS28 (τ=0,4) και CNIS-TISS28 (τ=0,41). Με βάση τις κλίμακες, η αναλογία ασθενών/νοσηλευτή ανά ωράριο εργασίας υπολογίστηκε σε 2,93±0,75 για τη NAS και 2,01±0,52 για τη CNIS. Συμπεράσματα. Τα πιλοτικά δεδομένα υποστηρίζουν την εγκυρότητα των κλιμάκων NAS και CNIS. Η βέλτιστη αναλογία ασθενών/νοσηλευτή για τις ΜΕ απαιτεί επιπλέον επιβεβαίωση.
Validation of the nursing workload scoring systems NAS and CNIS in Greek Coronary Care Units
Keywords: Φόρτος εργασίας; Αναλογία ασθενών ανά νοσηλευτή; CNIS; Κλίμακες μέτρησης του φόρτου εργασίας; Μονάδα εμφραγματιών; NAS