Εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας στην Εγκληματολογία - Μιχαήλ, Ιωάννα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά κατά πόσο η χρήση Εικονικής Πραγματικότητας είναι βοηθητική ή/και αποδεκτή στην διερεύνηση και παρουσίαση μιας σκηνής εγκλήματος. Η έρευνα που έχει γίνει περιγράφει τα συστήματα που υπάρχουν στο εξωτερικό και εφαρμόζουν Εικονική Πραγματικότητα στην Εγκληματολογία, η γνώση η οποία υπάρχει στο θέμα, η χρήση των συστημάτων, ο τρόπος λειτουργίας τους, οι δυνατότητες τους αλλά και τα μειονεκτήματα χρήσης συστημάτων εικονικής πραγματικότητας στην Εγκληματολογία. Ρωτώντας κάποιον στην Κύπρο κατά πόσο γνωρίζει αυτήν την τεχνολογία, θα αναφέρει μόνο κάποιες αστυνομικές ταινίες που έχει δει, είτε κάποιες αναπαραστάσεις ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Λαμβάνοντας υπόψη του τι υπάρχει στο εξωτερικό, ξεκίνησε η έρευνα στην Κύπρο με εμπειρογνώμονες στον τομέα της εγκληματολογίας με σκοπό να εκφράσουν τις απόψεις τους για την χρήση αυτής της καινοτομίας στον τομέα αυτό. Παρόλο που δεν ήξεραν στην αρχή περί τίνος πρόκειται, αφού παρακολούθησαν ένα σχετικό βίντεο το οποίο απεικόνιζε μια αναπαράσταση μιας σκηνής εγκλήματος, φάνηκε πως τους κίνησε το ενδιαφέρον και περιέγραφαν με θαυμασμό αυτό που έβλεπαν. Συνοπτικά τα αποτελέσματα που βγήκαν από την έρευνα είναι πάρα πολύ θετικά. Οι εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν την τεχνολογία Εικονικής Πραγματικότητας ως βοηθητικό εργαλείο στην διερεύνηση και παρουσίαση ενός εγκλήματος, λόγω του ότι μπορεί να περιγράψει το σενάριο ενός συμβάντος με χρονολογική σειρά, δίνοντας καλύτερη αντίληψη στους ανακριτές και το δικαστήριο ως προς το τι έχει συμβεί. Η χρήση τέτοιων συστημάτων θεωρούν πως θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα διευκολύνει τις διαδικασίες διερεύνησης και παρουσίασης μιας υπόθεσης. Ωστόσο δεν πιστεύουν πως θα εφαρμοστεί σύντομα αυτή η καινοτομία στην Κύπρο. Για να είναι σε θέση να γίνει αποδεκτή αυτή η τεχνολογία, πρέπει να γίνει νομοθεσία η οποία να το επιτρέπει, αλλά και να υπάρχουν άτομα κατάλληλα καταρτισμένα για να αναλάβουν τη δημιουργία της αναπαράστασης μιας σκηνής, έχοντας ως γνώμονα πάντα την ακρίβεια στην απόδοση. Χρειάζονται μεγάλες διαδικασίες μέχρι να επιτευχθεί αυτό στην Κύπρο, ωστόσο η μελλοντική εισαγωγή της τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας σε εφαρμογές Εγκληματολογίας στην Κύπρο, θα αποτελέσει μια ισχυρή προσθήκη για το εν λόγω πεδίο.
Keywords: Εικονική Πραγματικότητα; Εγκληματολογία