Συνεργατική μάθηση κατά τη χρήση μιας επιτραπέζιας οθόνης αφής - Χριστοφή, Μαρία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή εφαρμοσμένων Τεχνων και Επικοινωνίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η έρευνα αυτή εξετάζει τη χρησιμότητα των διαδραστικών επιτραπέζιων οθονών αφής σε θέματα συνεργασίας και συνεργατικής μάθησης. Για τους σκοπούς της έρευνας αναπτύχθηκε μια εφαρμογή με θέμα τα φυτά της Κύπρου, η οποία ενσωματώθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Ακρωτήρι Λεμεσού. Στη μελέτη συμμετείχαν 28 μαθητές ηλικίας 7 – 8 χρονών Γ’ τάξης δημοτικού. Έγινε συλλογή δεδομένων παρατήρησης μέσω βιντεογράφησης και ποσοτικών δεδομένων με ερωτηματολόγιο. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στην αναζήτηση των επαναλαμβανόμενων μοτίβων συνεργασίας που προκύπτουν στις ομάδες παιδιών, κατά την αλληλεπίδραση με μια διαδραστική επιτραπέζια οθόνη αφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε συνεργασία στις περισσότερες ομάδες. Εντούτοις παρατηρήθηκε μειωμένη συνεργατική μάθηση.
Keywords: Touchscreen; Teaching teams; Οθόνη αφής; Συνεργατική διδασκαλία