Κυκλική οικονομία στον κατασκευαστικό τομέα και χρήση ελαστικών στο σκυρόδεμα - Κιτρομηλίδου, Δήμητρα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα εργασία αρχικά παρουσιάζει τον όρο της κυκλικής οικονομίας. Το καινοτόμο αυτό οικονομικό μοντέλο εφαρμόζεται στην Ευρώπη βάση τους νόμους που υπόβαλε και το σχέδιο δράσης το οποίο ακολουθεί. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κυκλικής οικονομίας είναι η επισκευή, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, έτσι ώστε να μειώνονται τα απόβλητα τα οποία καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Γενικότερα εκτιμάται πως τα απόβλητα από τις οικοδομικές δραστηριότητες (κατασκευές - ανακαινίσεις – κατεδαφίσεις ), κοντεύουν το 50% του συνόλου των αποβλήτων που παράγονται. Έτσι στην συνέχεια της εργασίας αναπτύσσονται υλικά στον κατασκευαστικό τομέα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν όπως για παράδειγμα τούβλα, γυαλί, σκυρόδεμα κ.α. Η τελευταία ενότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε έρευνες για την δημιουργία ενός εξαιρετικά παραμορφώσιμου ελαστικού σκυροδέματος (σκυρόδεμα με προσθήκη ελαστικών ) περιορισμένο με ινοπλισμένα πολυμερή. Το περιορισμένο ελαστικό σκυρόδεμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δομικές εφαρμογές.
Keywords: κυκλική οικονομία; επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών; ελαστικό σκυρόδεμα