Μπορεί ο καιρός και ιδιαίτερα η θερμοκρασία να επηρεάσει τις αποδόσεις των μετοχών - Ονουφρίου, Μαρίνα (Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Σύμφωνα με όσα θα αναφερθούν και θα σχολιαστούν στις ακόλουθες σελίδες της εργασίας, θα λέγαμε πως βασικός σκοπός της εν λόγω μεταπτυχιακής μελέτης, είναι η συλλογή, αξιολόγηση και συζήτηση στοιχείων που τοποθετούνται στο πλαίσιο της ανάλυσης των δεδομένων για το αν ο καιρός και ιδιαίτερα η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών και κατ' επέκταση των αποδόσεων τους στο χρηματιστήριο. Η εν λόγω εργασία για να θεωρείται ορθή και αποτελεσματική ως προς τα στοιχεία που εξετάζει, διαχωρίζεται σε δύο (2) κεφάλαια. Το πρώτο, το οποίο στηρίζεται στην Θεωρία της Αποτελεσματικής Αγοράς και στην Ανάλυση των Μορφών Weak Form, Semi-Strong Form και Strong Form καθώς και στον ρόλος της Ψυχολογίας στην Χρηματιστηριακή Αγορά και το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στις έρευνες για το αν ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών και κατ' επέκταση την απόδοσή τους στο χρηματιστήριο. Στο εμπειρικό μέρος τις εργασίας θα αναλυθεί αν η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις στο χρηματιστήριο. Το πρώτο μέρος της ανάλυση θα γίνει μέσω της απλής παλινδρόμησης, για τον δείκτη S&P 500, για την χρονική περίοδο 1980-2010. Στο δεύτερο μέρος της εμπειρικής μελέτης θα γίνει ανάλυση του 3FF και του 5FF για την ίδια περίοδο.
Keywords: απόδοση; Weak Form; Semi-Strong Form; Strong Form S&P 500; 3FF; 5FF; Weak Form; Semi-Strong Form; Strong Form S&P 500; 3FF; 5FF